"Защо мълчите?": Писмото на Светлана Алексиевич към руската интелигенция Снимка: © Getty Images

Световноизвестната писателка от Беларус Светлана Алексиевич публикува отворено писмо, с което описва тежкия натиск срещу опозиционните лидери в страната и се обръща към своите руски колеги с въпроса "Защо мълчите, когато виждате как смазват един малък горд народ?".

Алексиевич, която получи Нобелова награда за литература от 2015 г., е единствената участничка в Координационния съвет на опозицията срещу Лукашенко, която все още се намира на свобода.

"Всички са или в затвора, или изгонени зад граница", казва 72-годишната писателка, автор на книги като "Чернобилска молитва", "Цинковите момчета", "Време секънд хенд", "Войната няма лице на жена" и др.

Изчезналата Колесникова била арестувана на границата между Беларус и Украйна

През последните дни арестуваната Олга Ковалкова беше изгонена от Беларус в Полша, а Мария Колесникова беше върната в затвора, след като не е изпълнила заповедите на службите за сигурност да напусне страната и е скъсала паспорта си пред границата.

От думите на Светлана Алексиевич става ясно, че и последният останал член на ръководството на Кординационния съвет - юристът Максим Знак - е арестуван.

"Отначало похитиха страната ни, сега отвличат най-добрите сред нас. Но на мястото на изтръгнатите от нашите редици ще дойдат стотици други. Не въстана Координационният комитет. Въстана страната. Искам да повторя това, което казвам винаги. Ние не готвихме преврат. Не искахме да допуснем разкол в нашата страна. Искахме в обществото да започне диалог. Лукашенко казва, че нямало да говори с улицата, а улицата - това са стотици хиляди души, които всяка неделя, всеки ден излизат на улицата. Това не е улицата. Това е народът", пише Светлана Алексиевич.

Лукашенко: Може би се задържах малко повече на власт, но няма да си тръгна просто така

Тя напомня, че сред протестиращите има хора, които излизат на улицата с малките си деца, "защото вярват, че ще победят".

Алексиевич се обръща специално към "руската интелигенция, ако можем да я наречем така по стария обичай".

"Защо мълчите? Чуваме само редки гласове на подкрепа. Защо мълчите, когато виждате как смазват един малък и горд народ?", пита тя. "А на своя народ искам да кажа, че го обичам. Гордея се с него".

"И ето че отново някой неизвестен звъни на вратата...", завършва посланието на Светлана Алексиевич, публикувано в сайта на беларуския ПЕН-център.

Дипломати от няколко държави на ЕС са се събрали в дома на Алексиевич, след като тя преудпреди, че може да бъде арестувана.

Зам.-посланикът на Литва в Беларус Аста Андрияускене публикува снимка от жилището на писателката, на което се вижда, че тя е в компанията на посланиците на Германия, Полша, Швеция, Словакия и Чехия.

"Когато дойдохме, имаше много журналисти, много хора и два микробуса. Обмисляме какво да направим по-нататък. Намираме се на седмия етаж. Силоваците се опитаха да влязат във входа, но не ги пуснаха. Непосредствено пред вратата няма никого. Светлана много конкретно даде да се разбере, че не желае да напуска държавата, иска да остане с хората на Беларус, макар че има много възможности да си тръгне.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Европа прие нови правила за старите дрехи и обувки

ЕП подкрепи предложението за въвеждане на продуктови такси за текстила до 1 януари 2025 г

10:58 - 27.02.2024
Важно днес

Червеният пират и други приказки: ГДБОП обяви и Габриел за заплашена

Освен съдия Владислава Цариградска, заплахи има и към министърът на външните работи и ротационен премиер Мария Габриел, както и към други министри.

08:10 - 27.02.2024
Важно днес

Продължава издирването на 17-годишната Ивана от Дупница

От началото на акцията, те са обходили над 600 декара площ.

07:24 - 27.02.2024
Политика

Швеция вече няма пречки пред членството си в НАТО

Кандидатурата на Стокхолм беше подадена още през 2022 г. в отговор на руската инвазия в Украйна

18:04 - 26.02.2024
Важно днес

Екипът на Навални търси място за публично поклонение до края на седмицата

Все още се търси зала за сбогуване с опозиционния лидер

17:47 - 26.02.2024
Важно днес

Израел бомбардира нови части от Ливан, за да удари "терористични цели" на "Хизбула"

Съобщава се, че най-малко двама членове на "Хизбула" са убити

17:47 - 26.02.2024
Важно днес

Прокуратурата няма да оспорва най-леката мярка "подписка" на Христо Шопов

Причината - няма данни за опасност той да се укрие или да извърши престъпление

16:50 - 26.02.2024
Политика

Второ разследване за взривовете на "Северен поток" е прекратено. Какво откри проверката

Имало е "умишлен саботаж" на газопроводи, но не е ясно кой стои зад него

16:26 - 26.02.2024