"Защо мълчите?": Писмото на Светлана Алексиевич към руската интелигенция Снимка: © Getty Images

Световноизвестната писателка от Беларус Светлана Алексиевич публикува отворено писмо, с което описва тежкия натиск срещу опозиционните лидери в страната и се обръща към своите руски колеги с въпроса "Защо мълчите, когато виждате как смазват един малък горд народ?".

Алексиевич, която получи Нобелова награда за литература от 2015 г., е единствената участничка в Координационния съвет на опозицията срещу Лукашенко, която все още се намира на свобода.

"Всички са или в затвора, или изгонени зад граница", казва 72-годишната писателка, автор на книги като "Чернобилска молитва", "Цинковите момчета", "Време секънд хенд", "Войната няма лице на жена" и др.

Изчезналата Колесникова била арестувана на границата между Беларус и Украйна

През последните дни арестуваната Олга Ковалкова беше изгонена от Беларус в Полша, а Мария Колесникова беше върната в затвора, след като не е изпълнила заповедите на службите за сигурност да напусне страната и е скъсала паспорта си пред границата.

От думите на Светлана Алексиевич става ясно, че и последният останал член на ръководството на Кординационния съвет - юристът Максим Знак - е арестуван.

"Отначало похитиха страната ни, сега отвличат най-добрите сред нас. Но на мястото на изтръгнатите от нашите редици ще дойдат стотици други. Не въстана Координационният комитет. Въстана страната. Искам да повторя това, което казвам винаги. Ние не готвихме преврат. Не искахме да допуснем разкол в нашата страна. Искахме в обществото да започне диалог. Лукашенко казва, че нямало да говори с улицата, а улицата - това са стотици хиляди души, които всяка неделя, всеки ден излизат на улицата. Това не е улицата. Това е народът", пише Светлана Алексиевич.

Лукашенко: Може би се задържах малко повече на власт, но няма да си тръгна просто така

Тя напомня, че сред протестиращите има хора, които излизат на улицата с малките си деца, "защото вярват, че ще победят".

Алексиевич се обръща специално към "руската интелигенция, ако можем да я наречем така по стария обичай".

"Защо мълчите? Чуваме само редки гласове на подкрепа. Защо мълчите, когато виждате как смазват един малък и горд народ?", пита тя. "А на своя народ искам да кажа, че го обичам. Гордея се с него".

"И ето че отново някой неизвестен звъни на вратата...", завършва посланието на Светлана Алексиевич, публикувано в сайта на беларуския ПЕН-център.

Дипломати от няколко държави на ЕС са се събрали в дома на Алексиевич, след като тя преудпреди, че може да бъде арестувана.

Зам.-посланикът на Литва в Беларус Аста Андрияускене публикува снимка от жилището на писателката, на което се вижда, че тя е в компанията на посланиците на Германия, Полша, Швеция, Словакия и Чехия.

"Когато дойдохме, имаше много журналисти, много хора и два микробуса. Обмисляме какво да направим по-нататък. Намираме се на седмия етаж. Силоваците се опитаха да влязат във входа, но не ги пуснаха. Непосредствено пред вратата няма никого. Светлана много конкретно даде да се разбере, че не желае да напуска държавата, иска да остане с хората на Беларус, макар че има много възможности да си тръгне.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024