Снимка: © Getty Images

„Да, може би се задържах във властта малко повече от необходимото. Но няма да си тръгна просто така“ – това са думите на наричания „последния диктатор в Европа“ Александър Лукашенко от 8 септември.

Президентът на Беларус прие руски журналисти на площад „Независимост“ и говори пред тях за многохилядните протести, избухнали след победата му на изборите на 9 август. На срещата бяха поканени главният редактор на „Russia Today TV“ Маргарита Симонян, кореспондентът на „Първи канал“ Антон Вернитски, Йевгени Рожков от Russia 1 TV и Роман Бабаян от радио „Говори Москва“, предаде пресцентърът на президентството.

„Само аз мога да защитя Беларус“, е казал Лукашенко, цитиран от Рожков. Роман Бабаян предава още от изреченията на държавния глава: „Няма да си тръгна просто така. Изграждах Беларус в продължение на четвърт век. Няма просто да го предам. Освен това, ако напусна, моите поддръжници ще бъдат атакувани. Готови сме да направим реформи в Конституцията, а след това не изключвам ранни президентски избори“.

Недоволството в Беларус избухна, след като Лукашенко обяви, че е спечелил 80% подкрепа във вота и започна своя шести мандат – той управлява страната от 1994 г. Опозицията не призна резултатите и ги обяви за фалшифицирани, а полицията започна брутални арести срещу участниците в протестите. Създаден бе и Координационен съвет – опозиционните фигури се обединиха срещу президента.

„Няма да говоря за Координационния съвет на опозицията, защото не знам кои са тези хора“, е казал лидерът на Беларус, предава Tut.by. „Те не са моя опозиция. Те носят само бедствия на Беларус и на белоруските граждани. Искат да скъсат братските ни отношения с Русия. Искат всичките ни индустриални предприятия да бъдат разрушени, а служителите да останат без работа!“.

Относно протестите, Лукашенко е казал, че е „много обиден“, но е признал, че разбира защо хората недоволстват „Някои от демонстрантите сега просто не знаят как изглеждаше Беларус преди 20 години, а други са забравили“, е споделил държавният глава, който често говори как е победил престъпността в Минск.

Според президента – най-голяма изгода от подкрепа на протестното движение в страната имат американците. „Те действат през свои центрове в Полша и Чехия“, казал той. По думите му – имало и вътрешна причина. В Беларус израснала „буржоазна класа“, която „иска силата“, предава думите на държавния глава Рожкова.

Лукашенко е бил попитан и защо няколко пъти се появи на публични места с автомат в ръка. „Моята поява с пушка показва само едно нещо – аз не бягам никъде и съм готов да защитя своята страна до самия край“, е бил отговорът му.


Прочетете още:

Изчезналата Колесникова била арестувана на границата между Беларус и Украйна

Беларус изгони опозиционен лидер в среднощна акция

Covid-19 е проклятието на авторитарните лидери


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

МВР поиска да отнеме лиценза за охрана на "Делта гард"

Охранителната фирма стана обект на разследване заради "Осемте джуджета"

Реакциите след решението на КС за Кирил Петков - атаки срещу Румен Радев и бившия министър

Съдът реши, че Петков е бил канадски гражданин, докато е бил министър, което е нарушение на Конституцията

Златните момичета и Йордан Йовчев в X-то юбилейно издание на „Жълти стотинки“ на Vivacom

И тази година инициативата ще набира средства за олимпийските отбори по природни науки

Кирил Петков: "КС каза на 2 млн. българи, че не са пълноправни граждани на България"

След като Конституционният съд реши, че е станал служебен министър в нарушение на Конституцията

Милен Митев e избран за генерален директор на БНР

СЕМ го подкрепи с 4 гласа "За"

КС реши: Кирил Петков е станал министър в нарушение на Конституцията

Актовете му не се отменят и няма проблем да е депутат

В 4-хилядното село Градец доскоро не вярваха в Covid, но вече над 50 души искат да се ваксинират

Там почина 28-годишна родилка, която загуби и близнаците си заради коронавируса

Жаир Болсонаро - първият президент, който рискува да бъде обвинен заради провала с Covid

Бразилските сенатори искат начало на процес срещу него заради "престъпления срещу човечеството"