Снимка: © Getty Images

„Да, може би се задържах във властта малко повече от необходимото. Но няма да си тръгна просто така“ – това са думите на наричания „последния диктатор в Европа“ Александър Лукашенко от 8 септември.

Президентът на Беларус прие руски журналисти на площад „Независимост“ и говори пред тях за многохилядните протести, избухнали след победата му на изборите на 9 август. На срещата бяха поканени главният редактор на „Russia Today TV“ Маргарита Симонян, кореспондентът на „Първи канал“ Антон Вернитски, Йевгени Рожков от Russia 1 TV и Роман Бабаян от радио „Говори Москва“, предаде пресцентърът на президентството.

„Само аз мога да защитя Беларус“, е казал Лукашенко, цитиран от Рожков. Роман Бабаян предава още от изреченията на държавния глава: „Няма да си тръгна просто така. Изграждах Беларус в продължение на четвърт век. Няма просто да го предам. Освен това, ако напусна, моите поддръжници ще бъдат атакувани. Готови сме да направим реформи в Конституцията, а след това не изключвам ранни президентски избори“.

Недоволството в Беларус избухна, след като Лукашенко обяви, че е спечелил 80% подкрепа във вота и започна своя шести мандат – той управлява страната от 1994 г. Опозицията не призна резултатите и ги обяви за фалшифицирани, а полицията започна брутални арести срещу участниците в протестите. Създаден бе и Координационен съвет – опозиционните фигури се обединиха срещу президента.

„Няма да говоря за Координационния съвет на опозицията, защото не знам кои са тези хора“, е казал лидерът на Беларус, предава Tut.by. „Те не са моя опозиция. Те носят само бедствия на Беларус и на белоруските граждани. Искат да скъсат братските ни отношения с Русия. Искат всичките ни индустриални предприятия да бъдат разрушени, а служителите да останат без работа!“.

Относно протестите, Лукашенко е казал, че е „много обиден“, но е признал, че разбира защо хората недоволстват „Някои от демонстрантите сега просто не знаят как изглеждаше Беларус преди 20 години, а други са забравили“, е споделил държавният глава, който често говори как е победил престъпността в Минск.

Според президента – най-голяма изгода от подкрепа на протестното движение в страната имат американците. „Те действат през свои центрове в Полша и Чехия“, казал той. По думите му – имало и вътрешна причина. В Беларус израснала „буржоазна класа“, която „иска силата“, предава думите на държавния глава Рожкова.

Лукашенко е бил попитан и защо няколко пъти се появи на публични места с автомат в ръка. „Моята поява с пушка показва само едно нещо – аз не бягам никъде и съм готов да защитя своята страна до самия край“, е бил отговорът му.


Прочетете още:

Изчезналата Колесникова била арестувана на границата между Беларус и Украйна

Беларус изгони опозиционен лидер в среднощна акция

Covid-19 е проклятието на авторитарните лидери


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Netflix ще прави нов сериал от вселената на Stranger Things

Стрийминг услугата ще опита да превърне сериала в развлекателен франчайз

Служителка на МВР е помогнала на Семерджиев да се укрие

Обвиненият за катастрофата при "Черни връх" е карал без книжка от 2005 г.

На "олимпийски" шопинг с Ивет Горанова

С какво се храни шампионката по карате и каква ще стане като порасне

ГЕРБ заплаши да бойкотира работата на НС до гласуването на нов кабинет

Атанасова каза, че няма смисъл да прави кворум на това "провалено и агонизиращо Народно събрание"

Името на Таки изплува и в случая с Георги Семерджиев, причинил катастрофата в София

Според БНТ обвиненият шофьор е част от групировката на наркотрафиканта в Студентски град

ИТН обвини Кирил Петков, че създава "корупционна среда" в МРРБ

Премиерът забранил МРРБ да прави плащания над 900 000 лв. без разрешение на кабинета

ЕС обмисля нови ограничения за Facebook и Google заради политическите реклами

Идеята е да бъде забранено показването на политически реклами въз основа на някои лични потребителски данни

Повторният избор на нов директор на БНТ се отложи заради жалба

СЕМ реши да не дава начало на нов конкурс, преди да се изясни казусът с жалбата

Въпреки санкциите: Продукти на Apple и скъпи стоки пробиват път към Русия

САЩ и ЕС наложиха санкции за износ на луксозни вещи, компании масово напуснаха Русия. Но върви паралелен внос