Защо минаваме под масата в храма на Разпети петък? Снимка: © Getty Images

Велики петък е най-тъжният ден за православието - денят, в който пoдстрекаван от тълпата, която реве "Разпни го", прокурорът Пилат Понтийски издава най-тежката смъртна присъда за Божия син.

Често в масовите представи Велики Петък се свързва с минаване под ''масата", а извършването на този ритуал погрешно се смята, че носи здраве, късмет, а според някои и опрощаване на греховете. Тези тълкувания нямат нищо общо с християнската религия и са по-скоро суеверие, но често могат да бъдат чути. Минаването под масата е само и единствено образ на поклонението пред Божиите мощи.

Според християнството смъртта на Иисус е жертва за греховете на цялото човечество и затова днес всички тъжат.

На Велики петък Божият син е бил погребан в каменен саркофаг в пещера, пред която на входа бил поставена стража и огромен камък. На този ден в храмовете е опелото на Иисус.

Постът е особено строг: църквата повелява да не се яде, нито нещо да се пие, дори и вода. В петък не извършва никаква работа.

По време на утринната служба се четат дванадесет откъса от Евангелието, които разказват за страданията на Исус Христос. През деня не се служи Света литургия.

Преди началото вечерната службата, на специално обособено по-високо място в средата на храма се издига "гробът" Христов, украсен с цветя, а на престола се поставя светата плащеницa, на която е изобразен положения в гроба Спасител. Извезаният плат е символ на савана, с който е било завито тялото на Божия син след свалянето му от Кръста.

Християните се покланят на плащаницата, символично преживявайки момента на смъртта и погребението на Господа.

По време на вечерното богослужение плащеницата се изнася от олтара и се извършва специално богослужение, наречено опело Христово. Песнопенията са посветени на страданията и смъртта Христови. Едно от тях се нарича "Плачът на Богородица" - молитва в памет на душевните страдания на Дева Мария.

След като се изнесе плащеницата на вечерното богослужение, с нея се обикаля около храма и символично се извършва погребението на Христос. В края на вечернята свещеникът взима плащеницата от престола и я полага в "гроба" в центъра на храма.

Поклонението на плащеницата продължава две денонощия, до късно в събота вечер, когато тя се внася обратно в олтара минути преди пасхалното шествие на кръста.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Далсия е новото име на фирмата за топлинно счетоводство Бруната

Компанията разширява избора и качеството на услугата чрез изграждане на платформа от различни системи за управление и контрол на разходите за отопление

12:48 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

11:51 - 16.04.2024
Живот

Crocs и Pringles пускат ботуши за чипс

Неочаквано и забавно партньорство

11:47 - 16.04.2024
Живот

NOVA ще търси големите постижения на България след `89-а година

В последните две недели на април от 16:30 часа водещите ще представят изобретения, награди и успехи, които са прославили българите по света.

11:45 - 16.04.2024
Важно днес

Пак отложиха делото за мярката на бившата шефка на "Митниците" Петя Банкова и Стефан Димитров

Последното заседание също беше отложено, след като защитничката на Банкова - Аделина Натина, не се яви в съда заради болест.

11:03 - 16.04.2024