Защо се вдигнаха лихвите по кредитите? Снимка: © Getty

Банките вече са започнали да вдигат лихвите по кредитите - както на новоотпуснатите, така и по действащи договори. При някои ипотеки скокът на лихвата от септември е двоен.


Причината за бързото покачване на лихвите по действащи заеми е начинът, по който те се формират.

Как се формира лихвата

Лихвата в повечето случаи е съставена от два компонента - плаващ и фиксиран, и именно плащият в последните месеци расте нагоре. При някои банки това е пазарният индекс EURIBOR (средното лихвено ниво, при което банките в еврозоната си разменят срочни депозити в евро). При други базата е средната лихва по депозитите в българските банки, която се обявява от БНБ всеки месец, при трети - ОЛП (основния лихвен процент), четвърти са избрали комбинация от различни парамерти.

EURIBOR в последните 7 години бе отрицателна величина, но от няколко месеца тръгна рязко нагоре - в момента е 1.3% за тримесечния индекс, 1.8% за шестмесечния и 2.6% за 12-месечния. ОЛП шест поредни години бе нула, но от октомври е 0.49%. Така че домакинствата, теглили левови кредити от банки, които се водят от стойностите на EURIBOR и ОЛП, ще са първите и най-потърпевши от новата политика на затягане на кредитирането. А ако заемите им са в евро - със сигурност лихвата е обвързана с EURIBOR.

Повечето банки у нас са приели за база при опреляне на лихвите по кредитите средно месечните нива на лихвите по депозитите, които засега почти не са помръднали, въпреки че няколко по-малки банки предприеха вече повишение на доходността на спестяванията.

Банките обаче може да решат да повишат фиксираната компонента, като обявят, че има условия на повишен риск. Което и правеха в годините с нулеви лихви по депозитите и минусови пазарни индекси, вместо пропорционално на тях да намаляват лихвите по заемите.

Според кредитните експерти е разумно хората с кредити да прочетат отново договорите си и да си припомнят освен котвата (т.нар референтен лихвен процент), която банката е избрала за определяне на лихвите по заемите, и кога може да се очаква промяна в размера ѝ. В договора пише при какви условия и колко често може да бъде променяна лихвата. Някои банки са решили да правят промени в лихвите по заемите само веднъж в годината, други два пъти или четири, а има три банки, които са обявили, че ще ги преразглеждат всеки месец.

Имайте предвид, че различните банки реагират по различен начин на изменение на референтния индекс - някои са определили, че ще променят лихвата по действащите заеми, само когато изменението на РПЛ е с повече от 50 базисни пункта, други с 30, трети с 25.

Хората със заеми с фиксирани лихви могат да бъдат спокойни, но те са малко: почти няма дългосрочен кредит с фиксирана лихва, или ако има, тя действа само година, две, три, най-много пет от плана за погасяване.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Галерии и музеи са с вход свободен тази вечер в София - Вижте пълната програма

На 18 май 2024 г., събота, София се присъединява към европейския празник с нощна програма в повече от 50 музея и галерии.

09:05 - 18.05.2024
Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024