Защо се вдигнаха лихвите по кредитите? Снимка: © Getty

Банките вече са започнали да вдигат лихвите по кредитите - както на новоотпуснатите, така и по действащи договори. При някои ипотеки скокът на лихвата от септември е двоен.


Причината за бързото покачване на лихвите по действащи заеми е начинът, по който те се формират.

Как се формира лихвата

Лихвата в повечето случаи е съставена от два компонента - плаващ и фиксиран, и именно плащият в последните месеци расте нагоре. При някои банки това е пазарният индекс EURIBOR (средното лихвено ниво, при което банките в еврозоната си разменят срочни депозити в евро). При други базата е средната лихва по депозитите в българските банки, която се обявява от БНБ всеки месец, при трети - ОЛП (основния лихвен процент), четвърти са избрали комбинация от различни парамерти.

EURIBOR в последните 7 години бе отрицателна величина, но от няколко месеца тръгна рязко нагоре - в момента е 1.3% за тримесечния индекс, 1.8% за шестмесечния и 2.6% за 12-месечния. ОЛП шест поредни години бе нула, но от октомври е 0.49%. Така че домакинствата, теглили левови кредити от банки, които се водят от стойностите на EURIBOR и ОЛП, ще са първите и най-потърпевши от новата политика на затягане на кредитирането. А ако заемите им са в евро - със сигурност лихвата е обвързана с EURIBOR.

Повечето банки у нас са приели за база при опреляне на лихвите по кредитите средно месечните нива на лихвите по депозитите, които засега почти не са помръднали, въпреки че няколко по-малки банки предприеха вече повишение на доходността на спестяванията.

Банките обаче може да решат да повишат фиксираната компонента, като обявят, че има условия на повишен риск. Което и правеха в годините с нулеви лихви по депозитите и минусови пазарни индекси, вместо пропорционално на тях да намаляват лихвите по заемите.

Според кредитните експерти е разумно хората с кредити да прочетат отново договорите си и да си припомнят освен котвата (т.нар референтен лихвен процент), която банката е избрала за определяне на лихвите по заемите, и кога може да се очаква промяна в размера ѝ. В договора пише при какви условия и колко често може да бъде променяна лихвата. Някои банки са решили да правят промени в лихвите по заемите само веднъж в годината, други два пъти или четири, а има три банки, които са обявили, че ще ги преразглеждат всеки месец.

Имайте предвид, че различните банки реагират по различен начин на изменение на референтния индекс - някои са определили, че ще променят лихвата по действащите заеми, само когато изменението на РПЛ е с повече от 50 базисни пункта, други с 30, трети с 25.

Хората със заеми с фиксирани лихви могат да бъдат спокойни, но те са малко: почти няма дългосрочен кредит с фиксирана лихва, или ако има, тя действа само година, две, три, най-много пет от плана за погасяване.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024
Политика

"Сватбата на Макрон и Лула": Среща на лидерите на Франция и Бразилия развълнува социалните мрежи

Дружбата на двамата президенти развълнува социалните мрежи

10:10 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024