Защо "Tiger King" остана без награда "Еми" за креативни изкуства

По света едва ли има много хора, които да не знаят кой е Джо Екзотик, но документалната поредица на Netflix „Tiger King“ остана без нито едно отличие от наградите „Еми“ за креативни изкуства, предхождащи официалната церемония „Emmy Primetime Awards“.

Най-важната от шестте номинации на режисирания от Ерик Гуд и Ребека Чайклин минисериал бе в категорията бе за най-добър документален сериал. Там обаче призът отиде за поредицата на ESPN „The Last Dance“, която разказва за династията на баскетболния „Чикаго Булс“ и Майкъл Джордан.

Така „Tiger King“ не успя да спечели награда в петата последна вечер от церемонията. Минисериалът загуби и битката за документална режисура от продукцията на Netflix „American Factory“ на Стивън Богнар и Джулия Райхърт. Не спечели и приза за музикална композиция в документален филм, където триумфира „Why We Hate“. Наградата за монтаж остана мираж, тъй като отиде при „Apollo 11“ и Тод Дъглас Милър. А същият филм спечели призовете за звукови ефекти и звуков монтаж, където „Tiger King“ нямаше как да се бори за нещо повече.

Защо "Tiger King" остана без награда "Еми" за креативни изкуства

Наградите „Еми“ за креативни изкуства се дават за технически постижения в американските телевизионни продукции и се връчват на хората зад камерата – дизайнери, създатели на декорите, монтажисти, кинематографи и режисьори. Включват още отличия за най-добра анимация, реклама и най-успешен гост-актьор.

„Tiger King“ създаде истинска сензация сред абонатите на Netflix, когато излезе през март тази година. Когато милиони хора бяха затворени в домовете си заради разпространението на коронавируса, конкуренцията между Джо Екзотик (Джоузеф Малдонадо) и Карол Баскин се оказа перфектният метод за разсейване от проблемите навън. Документалната поредица, продължила 7 часа, стана толкова популярна, че остана в топ 10 на сериалите в стрийминг платформата в продължение на няколко седмици и бързо натрупа десетки милиони гледания.

В „Tiger King“ се разказва за Джо - изрусен гей с много партньори, който поръчва убийството на смъртния си враг - Карол Баскин. Съпругът ѝ, който е милионер, е изчезнал безследно и мистериозно, оставяйки голямо богатство зад гърба си. Тя притежава зоопарк и се опитва да спре растежа на “империята” на Джо в Уиниуд, Оклахома, защото го смята за мъчител на тигри. А Док Багаван също има зоопарк, но отвъд него е лидер на култ, в който участват предимно жени.

Сериалът обаче стана обект на критики от страна на неправителствени организации, които посочват липсата на прилагане на специалния закон за дивите животни, с който САЩ опитва да избегне нелегална търговия с тях. Критиците на продукцията изтъкват още, че тя обръща огромно внимание на криминалните елементи от предполагаемия сюжет на Джо да убие Баскин. Според тях – вместо това сериалът трябва да проповядва защита за животните и подкрепа за работещите в зоопарка на Екзотик, които се намират в тежко положение.

Дълго време „Tiger King“ доминираше дискусиите в социалните мрежи. Според телевизионния критик Карълайн Фрамке от Variety обаче – „сюжетът преминава от история в история и кара зрителите да зяпнат от чудо при представянето на героите, сякаш те също са диви животни в зоопарк“.

Tiger King филм

„Ако целта на шоуто е била да се разкрие експлоатацията на пленените животни в САЩ, то продукцията е изоставила тази мисия още на 10-ата минута от срещата на зрителите с Джо Екзотик. Неговата цел в живота е да стане известен с всякакви възможни средства. И сега, благодарение на „Tiger King“, вече е“, смята тя.

Документалната поредица за 57-годишния мъж се превърна в културен феномен дотолкова, че един репортер попита държавния глава Доналд Тръмп дали би обмислил да освободи от затвора Джо Екзотик. Бившият кандидат за президент от 2016 е зад решетките от миналата година, когато бе обвинен в 17 различни федерални престъпления за насилие над животни. В момента изтърпява 22-годишна присъда.

Номинациите на „Tiger King“ за наградите „Еми“ за креативни изкуства бяха неизбежни, но съвсем не е изненада, че продукцията на Netflix остана без награди.


Прочетете още:

Рекордьорите в номинациите за Emmy 2020 Рекордьорите в номинациите за Emmy 2020

Първите прогнози за "Оскарите" през 2021: Хопкинс, Боузман и Кърби Първите прогнози за "Оскарите" през 2021: Хопкинс, Боузман и Кърби

 "Хей, Джуд": Актьорът, който не иска роли само заради имиджа си "Хей, Джуд": Актьорът, който не иска роли само заради имиджа си


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Таксата от 5 евро за вход във Венеция предизвика объркване и изкара местните на протест

Венеция въведе такса за туристите си. Недоволни обаче се оказаха местните жители

13:46 - 26.04.2024
Важно днес

Депутат от ГЕРБ-СДС подаде оставка, за да стане областен управител

На негово място ще влезе русенски хореограф

13:19 - 26.04.2024
Култура

„Диамантеното око“ разказва реалната история на Лейди Смърт, която убива 319 нацисти

Истинска история за млада библиотекарка, която се превръща в най-смъртоносната снайперистка през Втората световна война

12:56 - 26.04.2024
Текстове от партньори

Kaufland спестява над 11 млн. кг. хранителни отпадъци

10:38 - 26.04.2024