Защо Тръмп избра Тълса: Историята на погрома в "Черния Уол Стрийт" Снимка: © Getty Images

"Не знаем защо Доналд Тръмп избра Тълса, но не виждаме начин посещението му да се отрази добре на града" - редакцията на местния всекидневник в Тълса, Оклахома, не крие недоволството си от решението на предизборния щаб на президента да организира огромен митинг точно тук.

Градът, в който живеят около 400 000 души, е сериозно засегнат от епидемията с Covid-19. Само за последното денонощие там са отчетени 125 нови случая на инфекции, a броят на заболелите се увеличава рязко от началото на юни. Общият брой на заболелите в общината надвишава 2000 души, а 65 са починалите според официалната статистика.

Събитието, на което се очаква да пристигнат десетки хиляди привърженици на Тръмп и голям брой протестиращи, се случва в разгара на протестите на Black Lives Matter срещу расизма и полицейското насилие.

Да организираш мащабен митинг в затворената зала на BOK Center, звучи като най-неподходящата идея - но нищо не може да спре Доналд Тръмп от осъществяването й. До президентските избори остават по-малко от 5 месеца, а националните социологически проучвания показват, че 77-годишният демократ Джо Байдън се ползва с по-голямо доверие от действащия държавен глава.

Тръмп обяви, че не се страхува от зараза с Covid по време на събитието и че няма да носи предпазна маска, независимо от предупрежденията на главния епидемиолог д-р Антъни Фаучи. В интервю за Axios той казва, че "препоръчва на хората да правят каквото си искат".

"Защо Тълса?" - този въпрос има много по-притеснителен отговор от Covid-19.

Точно преди 99 години градът в Оклахома се превръща в истинско огнище на омраза, линч и насилствен расов конфликт.

През 1921 г. в Тълса се намира т.нар. "Черен Уол Стрийт" - кварталът Грийнуд се обитава от компактно афроамериканско население, но улиците му нямат нищо общо със съвременните представи за гето-предградие. В района живеят сравнително заможни чернокожи, които управляват собствени бизнеси и притежават жилища и други недвижими имоти. Много от семействата са натрупали богатството си от инвестиции в петролната индустрия в региона.

Грийнуд е смятан за центъра на афроамериканското влияние в Югозападните щати. Тук се намират редакциите на два вестника, два киносалона, няколко джаз-клубове и търговска улица, на която са разположени някои от най-успешните магазини, притежавани от чернокожи собственици в САЩ.

През май 1921 г. обаче животът на хората в квартала се превръща в кошмар. Млад афроамериканец на име Дик Роуланд е обвинен в това, че е изнасилил бяло момиче в хотел посред бял ден. Роуланд е арестуван и изправен пред съда. Още преди да бъдат представени каквито и да е доказателства за вината му, пред местния затвор се събитат две големи групи - чернокожи хора, които искат да предпазят младежа от линч, и по-голяма група бели мъже, решени да отмъстят за честта на предполагаемата жертва. Избухва физически сблъсък, при който чернокожите са принудени да се изтеглят в Грийнуд.

"Отмъстителите" използват момента, за да се въоръжат, прегрупират и нападнат квартала. Вместо да ги спре, местната администрация им дава статут на полицейски служители, с право да задържат или атакуват всеки, който не изпълнява заповедите им. Това, което се случва през следващите дни, е истинска катастрофа. За едно денонощие са опожарени над 1000 къщи, десетки църкви, пет хотела, над тридесет ресторанта, библиотека и болница.

Повече от 9000 жители на Тълса остават без дом. Най-малко 300 души загиват по време на погрома, а свидетели на събитията разказват за брутални физически издевателства - включително влачене на живи хора, вързани за задниците на коли, по улиците на квартала.

Хиляди чернокожи са изпратени във временни концентрационни лагери за период от 8 дни. Насилието остава без контрол от страна на властите - напротив, целта им е да изгонят малцинството от квартала, като покажат, че няма да спрат мародерите. Нито едно от семействата, чиято собственост е унищожена, не получава обезщетение. По това време Оклахома е един от центровете на движението Ку Клукс Клан.

През 1921 г. властите в Тълса правят всичко възможно да ограничат разпространението на новини за случилото се. Полицейският началник на града въвежда забрана за фотографиране на опожарения квартал без разрешение - "предпазна мярка срещу притока на черни и други критици, които търсят пропаганден материал за организациите си".

В момента Грийнуд е само бледо копие на някогашния "Черен Уол Стрийт". Кварталът в края на града се състои от няколко пресечки. През територията, върху която са се намирали част от унищожените къщи, е прокарана магистрала. Миналото не може да се възстанови.

Почти 100 години по-късно движението за правата на чернокожите хора в САЩ организира мащабни протести в продължение на близо един месец. На този фон Тръмп реши да избере Тълса за сцена на първия си голям предизборен митинг след Covid.

"Като собственик на вестник, никога не бих ограничил правото на свободно слово на когото и да е. Свободното слово е жизненоважно в нашата страна. Но посещението на Тръмп в града е просто поредната PR-кампания", казва издателят на в. "Оклахома ийгъл" Джим Гудуин пред NPR.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024