Защо все повече протестиращи жени в Израел се обличат като в „Историята на прислужницата“? Снимка: © Getty

През последните две седмици все повече жени се присъединяват към демонстрациите срещу планираните от израелското правителство промени в съдебната система. Обличат се като слугини от телевизионния сериал „Историята на прислужницата“, базиран на книгата на Маргарет Атууд, за да насочат вниманието към потенциалния ефект от спорните промени на новата власт.

И вчера. сред десетките хиляди протестиращи, излезли по улиците на няколко града в Израел, имаше много жени в роби. За девета поредна седмица хората протестират срещу опита на премиера Бенямин Нетаняху да промени правната система на страната. Само в Тел Авив, по данни на местните медии, са участвали над 160 000 души.

Сред плановете на дясно-религиозното правителство на Нетаняху са

  • в бъдеще парламентът да може да отменя решения на най-висшите съдилища с обикновено мнозинство.
  • Както и политиците да имат повече влияние при назначаването на съдиите.

И в събота полицията отново е използвала сила, за да разпръсне демонстрантите, след като по време на протеста в Тел Авив в сряда бе съобщено за ожесточени сблъсъци и няколко пострадали демонстранти. Хора се оплакаха от прекомерно полицейско насилие.

Въпреки масовите протести реформата на съдебната система продължава да се придвижва. Тя бе предложена от ултранационалистическата коалиция на Нетаняху почти веднага след полагането на клетва от правителството.

Жителката на Йерусалим Наташа Дудински коментира пред Reuetrs защо е против реформите: „Основните демократични закони и разделението на властите са много важни, а те искат да намалят независимостта на съдебната система и мисля, че това е много опасно.“

Законопроектът за съдебна реформа на новата власт може да се окаже в частна полза, имайки предвид, че срещу Бенямин Нетаняху тече дело за корупция.

  • Предложената реформа застрашава разделението на властите, което означава, че Израел може да се превърне в диктатура, предупреждават граждански и опозиционни гласове.
  • Правителството, от своя страна, твърди, че в момента Върховният съд упражнява твърде голямо политическо влияние.

Защо жените се преобличат като от „Историята на прислужницата“?

Опасенията за ефекта от законодателните промени обясняват препратката към сериала „Историята на прислужницата“. Заснет по едноименната книга на Маргарет Атууд, той разгръща антиутопичен разказ за тоталитарна диктатура и потисничество над жените. С преобличането си демонстрантите изразяват страха си, че Израел може да тръгне в такава политическа посока, след като съдебната система бъде отслабена.

Британският всекидневник Guardian определя акта на израелските жени, присъединили се към световната вълна, като един от най-мощните символи на съвременния феминистки протест. Хадас Раголски, местна журналистка и една от инициаторките на демонстрацията, посочва, че те са решили да използват образа на героинята, защото той е много добре познат.

„Всеки е запознат с този образ и той работи. Всъщност той се наложи необичайно добре. Броят на участниците непрекъснато се увеличаваше, а снимките ни обиколиха целия свят. Дори Маргарет Атууд репостна нашата снимка в Twitter“, споделя тя пред The Times of Israel.

Раголски разказва, че инициативата е започнала в групата в WhatsApp за Bonot Alternativa (Изграждане на алтернатива) – аполитична група от жени от всички слоеве на обществото: светски, религиозни и ултраортодоксални, арабски и еврейски. „Цялата тази голяма, разнообразна група се бори за правата на жените, равенство, представителство и безкомпромисна война за прекратяване на насилието срещу жените“, казва тя.

Групата е създадена преди две години и половина, след като 16-годишно момиче е групово изнасилено в южния курортен град Ейлат. Наред с други неща, те насърчават редица кампании и демонстрации, като например протест по време на концерт в Тел Авив на певеца Еял Голан, който отдавна е преследван от обвинения в сексуални посегателства; протест срещу предсрочното освобождаване на изнасилвача Алон Кастиел от затвора и кампания за равни условия на труд за мъжете и жените в националните футболни отбори на Израел.

„Четири жени бяха убити през последните три седмици. Но правителството не се занимава с това, те и ние не сме важни за тях. За тях е по-важно да сложат юзди на Върховния съд, да помилват престъпници, да стават министри или да се грижат за бюджетите за жилища и козметика на министър-председателя и съпругата му“, коментира Раголски на продемократична демонстрация в Кфар Сава миналата седмица.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024