Защо всички искат да стигнат до Луната Снимка: © Getty Images

След провала на руската мисия „Луна 25“ погледите отново са отправени към естествения спътник на Земята. Този път светът следи индийския космически апарат „Чандраян-3“.

Очаква се той да стъпи на повърхността на южния полюс на Луната след 15 ч. българско време на 23 август. Ако кацането е успешно, Индия ще остане в историята като първата държава, изпратила успешно космически апарат в близост до южния полюс на Луната.

НАСА също планира по-късно през годината да приземи свой апарат на южния полюс на Луната. Подобен опит ще направи и Китай.

В космическата надпревара, освен национални агенции, участват и много частни компании, които се надяват скоро да осъществяват туристически полети до Луната и Марс.

Съревнованието в космоса, освен наука, е геополитика и бизнес. Последните планирани мисии целят и проучване на ресурсите, които спътникът има.

Чия е Луната?

Още по време на Студената война започва да се разисква проблемът с потенциалните претенции за собственост на космическите обекти, включително Луната.

В резултат през 1967 г. редица държави, сред които САЩ и Русия, подписват споразумение, изготвено от ООН, което гарантира, че Луната и останалите небесни тела не подлежат на „национално присвояване“.

Това не значи, че геополитическата конкуренция и демонстрацията на технологично превъзходство изчезват.

Какви ресурси има на Луната?

Ресурсите, от които се нуждаем, за да проучваме Луната, са вече там, смята Джеймс Карпентър от Европейската космическа агенция (ESA).

Изследването на Луната, а и на Космоса изисква различни ресурси. Разбира се, бихме могли да носим всички тези неща със себе си, т.е. да заредим цялото количество гориво, което е нужно за изпълнението на дадена мисия, както и да натоварим на космическия апарат цялата необходима техника, храна и продукти от първа необходимост. Това обаче е твърде неефективно и скъпо.

Затова идеята за използването на ресурсите на самата Луна, е в центъра на новите планирани мисии.

Знаем, че в постоянно затъмнените участъци, намиращи се в полярните райони на Луната, има вода. Знаем също, че някои зони са постоянно осветени и тъй като няма облаци и атмосфера, те предлагат идеално място за генериране на електричество от слънчева енергия, казват от Европейската космическа агенция (ESA).

Луната има залежи на метали като желязо, титан и уран. Производството на ракетно гориво с ресурсите на Луната би могло да направи възможно презареждането на космически кораби в близост до естествения спътник на Земята. Според редица експерти това може да се окаже от ключово значение за извършването на бъдещи полети към Марс.

Чрез по-подробно изследване на Луната ще знаем и дали някои ресурси могат да бъдат икономически изгодни за износ на Земята.

НАСА също вижда в изследването на Луната нови бизнес възможности за технологични иновации. Не на последно място ще разшири възможностите за проучване и заселване на други планети, както и техните спътници.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев назначи нови зам.-министри, сред които и кадър на ГЕРБ

Служебният кабинет назначи двама нови министри

16:04 - 14.05.2024
Важно днес

Служител на ООН е убит при обстрел срещу хуманитарен конвой в Газа

ървият чуждестранен хуманитарен работник на ООН, убит в Газа, е индийски гражданин

15:48 - 14.05.2024
Важно днес

Зелена бюлетина за Народно събрание, синя - за Европарламент. ЦИК представи образците за 9 юни

ЦИК показа хартиените бюлетини и как ще се гласува с машини на 9 юни

15:04 - 14.05.2024
Важно днес

Таксита обикалят сградата на Столична община в протест срещу промените по Патриарха

Водачите на таксита не са доволни от закриването на таксиметрови стоянки в центъра на София

13:20 - 14.05.2024