Заведенията може да загубят по-ниския си ДДС, ако не променят отношението си към клиентите

Заведенията може да загубят данъчните си облекчения, ако не преосмислят поведението си спрямо клиентите. Това предупреди в своя позиция министърката на транспорта Зарица Динкова.

Изявлението ѝ е в в отговор на решението на Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията да заведат дело срещу мъжа, който се оплака, че е платил 490 лева за три пържоли в ресторант на Черноморието. Случаят предизвика бурни реакции в социалните мрежи.

По време на пандемията от COVID-19 ставката на ДДС за ресторантьорския бранш беше намалена до 9%. Според Динкова държавата се е лишила от многомилионни приходи в полза на собствениците на заведения в опит да се подпомогне секторът, който пострада от ограниченията по време на пандемията.

„Убедена съм, че бизнесът трябва да работи спокойно и без излишна административна тежест, но не приемам, че това трябва да е за сметка на останалата част от обществото“, подчертава в официалната позиция министърката на туризма.

Призовавам асоциацията на ресторантьорите да преосмисли цялостното си поведение по отношение на клиентите си, както и към по-отговорно отношение към образа на българския туристически продукт. В противен случай ще ми е много трудно да защитя данъчните придобивки в бюджета за следващата година, тъй като няма да мога да намеря аргументи и подкрепа за това в българското общество“, допълва Динкова.

Тя определя като „спорна“ търговската практика в менюто на заведенията да се посочва цена на грамаж, а не на порция. Именно такъв е случаят с мъжа и скъпите телешки стекове, за които в менюто на варненски ресторант е написана цена за 100 гр. месо, а не за порция. От Комисията за защита на потребителите (КЗП) също заявиха, че ценоразпис за 100 г. е допустим само за много скъпи екзотични риби и други специални продукти, които клиентът може да види на живо.

Неумелото управление на тази, а и на други подобни кризи, нанася непоправими щети върху имиджа на целия български туризъм“, се казва още в позицията на Зарица Динкова.

Плажът в Бургас Сдружения на заведенията у нас ще съдят клиента, оплакал се от скъпите пържоли във Варна


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024