Заведенията първо предложиха да отворят градините си, а сега не са съгласни с новата мярка Снимка: © Getty Images

Часове след като здравният министър Костадин Ангелов обяви, че от 1 април ще работят само откритите площи на ресторантите и кафенетата, от Сдружението на заведенията обявиха, че едва 14% от собствениците са съгласни с тази мярка.

Това съобщи пред БНР Марин Сотиров от браншовата организация. Той добави, че друга част от обектите приемат подобна възможност, но при компенсации за бизнеса по време на периода на ограничения – по програмата за подкрепа чрез оборотен капитал.

„Не може едно заведение да се издържа само с градина. Бизнесът не е конструиран да работи само на външни места“, каза Сотиров, цитирайки данни от анкета, проведена от сдружението. „С нас това нещо не е обсъждано и ние не сме съгласни. Идеята беше това отваряне на външните части на заведенията да е пожелателно - тези хора, които искат да работят с градините си, да го направят пожелателно и да си получават в същото време компенсации“.

Повечето собственици на заведения не подкрепят мярката, защото смятат, че работата само на ограничените външни пространства няма да е достатъчна, за да „поддържат бизнеса“.

Отварянето на външните части на заведенията, успоредно с компенсации, беше сред няколкото предложения, направени вчера от Сдружението на заведенията за разхлабване на мерките. Сред тях беше и отваряне на всички ресторанти от 1 април, както и на нощни заведения от 15 април.

„Ясно заявихме, че браншът ни не желае да работи само с външните открити части на своите заведения. Затворихте ни насила, сега искате да ни отворите насила. Обезщетения за април няма. Градините не са достатъчни, за да издържат разходите на едно заведение. Още повече, че месецът е студен и има ограничение в работното време и задължително отстояние между масите, което намалява капацитета“, написаха от бранша.


"Ние сме като ластик - отваряме, затваряме"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024