Снимка: © Getty Images

Часове след като здравният министър Костадин Ангелов обяви, че от 1 април ще работят само откритите площи на ресторантите и кафенетата, от Сдружението на заведенията обявиха, че едва 14% от собствениците са съгласни с тази мярка.

Това съобщи пред БНР Марин Сотиров от браншовата организация. Той добави, че друга част от обектите приемат подобна възможност, но при компенсации за бизнеса по време на периода на ограничения – по програмата за подкрепа чрез оборотен капитал.

„Не може едно заведение да се издържа само с градина. Бизнесът не е конструиран да работи само на външни места“, каза Сотиров, цитирайки данни от анкета, проведена от сдружението. „С нас това нещо не е обсъждано и ние не сме съгласни. Идеята беше това отваряне на външните части на заведенията да е пожелателно - тези хора, които искат да работят с градините си, да го направят пожелателно и да си получават в същото време компенсации“.

Повечето собственици на заведения не подкрепят мярката, защото смятат, че работата само на ограничените външни пространства няма да е достатъчна, за да „поддържат бизнеса“.

Отварянето на външните части на заведенията, успоредно с компенсации, беше сред няколкото предложения, направени вчера от Сдружението на заведенията за разхлабване на мерките. Сред тях беше и отваряне на всички ресторанти от 1 април, както и на нощни заведения от 15 април.

„Ясно заявихме, че браншът ни не желае да работи само с външните открити части на своите заведения. Затворихте ни насила, сега искате да ни отворите насила. Обезщетения за април няма. Градините не са достатъчни, за да издържат разходите на едно заведение. Още повече, че месецът е студен и има ограничение в работното време и задължително отстояние между масите, което намалява капацитета“, написаха от бранша.


"Ние сме като ластик - отваряме, затваряме"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства