Здравните досиета вече могат да се проверяват през приложение и без електронен подпис Снимка: © Министерство на здравеопазването

Пациентите вече могат да проверяват здравните си досиета без за това да се изисква електронен подпис. От тази седмица личната здравна информация е достъпна на смартфон или таблет чрез приложението "Е-здраве".

Досега достъпът до системата беше възможен единствено срещу електронен подпис. Входът изисква "сдвояване" на мобилното устройство от отозириани служители на РЗИ, регионалните здравноосигурителни каси и офисите на "Информационно обслужване". По тази причина Министерството на здравеопазването ще организира в следващите дни изнесени пунктове във всяка област, за да помогне възможно най-много хора да разберат за услугата и да я използват.

От 3 септември ще бъдат отворени пунктове на четири места в София и на една в Пловдив. В сряда ще бъде създадена организация и за останалите 26 области в страната.

  • Столичните пунктове на РЗИ ще бъдат разположени пред НДК, в Южния парк, Западния парк и на етаж 4 в The Mall.
  • Пунктът в Пловдив ще бъде разположен в МОЛ-Пловдив (ниво 1).

В първия ден от отпадането на задължителния е-подпис 500 българи са влезли в досието си по новия метод, съобщават от министерството.

В здравното досие всеки пациент може да види информация за прегледи, ваксинации, рецепти, болничен престой и резултати от лабораторни изследвания. Приложението изпраща нотификации за предстоящи прегледи и имунизации.

Всеки, който желае да се възползва от функционалностите на еЗдраве, може да получи съдействие за това в РЗИ, РЗОК и ИО. За целта е необходимо да носи със себе си документ за самоличност, както и мобилен телефон, по възможност с предварително инсталираното приложение.

"Е-здраве" може да бъде изтеглено безплатно от App Store и Google Play.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Смъртоносна терористична атака в Турция: атентатори нападнаха ключов военен обект

Загинали и ранени при терористична атака в Турция

16:48 - 23.10.2024
Важно днес

Съдът отказа да пусне на свобода един от главните герои от скандала в "Митници"

Двама от петимата обвиняеми по делото в момента се намират в ареста у нас

15:22 - 23.10.2024
Бизнес

Една друга банка – една друга реклама

Защо да оставяш другите да говорят за теб, когато можеш да говориш сам

13:05 - 23.10.2024
Важно днес

НЗОК наказва лекари и болници след сигнали за фалшиви прегледи в "еЗдраве"

Сигналите са получени от потребители на новото здравно приложение "еЗдраве"

12:19 - 23.10.2024