Директорът на "Св. Иван Рилски" остава на поста си. Здравният министър не прие оставката му Снимка: © Facebook.com/УМБАЛ "Св. Иван Рилски"

Здравният министър Асен Меджидиев не прие оставката на изпълнителния директор на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, съобщават от ведомството.

През уикенда стана ясно, че директорът на столичната болница д-р Дечо Дечев е подал молбата си за напускане. Той посочи като мотиви за това липсата на приемственост в системата, както и честата смяна на политиката.

Меджидиев обаче изглежда подкрепя настоящото ръководство на лечебното заведение и дори е обсъдил с директора "наболели въпроси". В писмото си за напускане Дечев посочва 11 проблема, които трябва да бъдат решени. Те са свързани с финансирането и дейността на болницата и предполагат действия от страна на здравното министерство.

По думите му част от ръководството на МЗ вероятно е против станалото факт наскоро вливане на белодробната болница "Св. София" в болница "Св. Иван Рилски". Сливането на двете болници стана през септември 2022 г.

"Белодробната болница имаше милион и половина лева просрочени задължения и двойно повече, които не бяха в просрочие, каза още д-р Дечев.

Той посочва, че болница "Св. Иван Рилски" със собствени средства е изплатила тези задължения, а близо 30 на сто от персонала на белодробната болница е напуснал преди вливането.

От Министерството на здравеопазването съобщават, че предстоят срещи с ръководството на болницата, на които ще бъдат обсъдени "причините за проблемите, възможностите за тяхното разрешаване и бъдещото развитие на лечебното заведение".

В понеделник сутринта служители на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" излязоха на протест в защита на Дечев и посочиха, че той е за последните 13 години той е направил "възможно доброто функциониране" на заведението.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024