Престоят на Лойд Остин в болница е бил пазен в тайна и от Байдън Снимка: © Getty

Престоят на американския военен министър Лойд Остин в болница е останал в тайна по-дълго, отколкото се предполагаше - а Белият дом е бил в неведение за това в продължение на дни. За това съобщават няколко световни медии, като се позовават на свои правителствени източници.

В продължение на дни администрацията на президента Джо Байдън не е била уведомена, че министърът на отбраната е бил хоспитализиран. 70-годишният Остин е бил приет в медицинския център "Уолтър Рийд" още на 22 декември поради усложнения, които са настъпили след планова медицинска процедура.

За това стана ясно в събота, като в първоначалната информация на Пентагона се твърдеше, че Остин е постъпил в лечебното заведение в понеделник. Сега обаче подробностите около случилото се дават по-различна картина.

Малко преди Коледа военният министър се е подложил на медицинска процедура - като ощв не се знае каква точно е тя. На деня след операцията той се е прибрал у дома. На 1 януари обаче 70-годишният Остин е трябвало да бъде приет в интензивното отделение на военната болница, след като е изпитал силни болки.

През това време заместник-министърът на отбраната Катлийн Хикс поема някои от неговите задължения, въпреки че самата тя е на почивка в Пуерто Рико. Хикс обаче не е знаела каква е причината за отсъствието на Остин, твърдят трима служители пред "Reuters".

Според тяхна информация президентът Байдън и други висши служители на Белия дом са били уведомени едва на 4 януари - т.е. три дни след постъпването на Остин в болница.

Неразкриването на тази информация в продължение на дни показва зашеметяващата липса на прозрачност относно заболяването на военния министър, пише британският вестник "Guardian". Първоначална тя е била пазена в тайна от Байдън, Съвета за национална сигурност и висши ръководители на Пентагона.

Позицията, която Остин заема, е от особена важност, тъй като задълженията му са пряко свързани с функционирането на американската армия и кризи за националната сигурност. Част от отговорностите му например са постоянна готовност да влезе в защитена комуникация с други служители в случай на ядрена атака - нещо, което трудно би могло да се направи от леглото на интензивното отделение.

В неделя Пентагонът се оправда за ненавременната реакция около случая с това, че началникът на щаба на Остин е бил в болничен. В изявление военният министър заяви, че поема "пълна отговорност" за казуса.

Междувременно той все още е в болница, като Пентагонът съобщава, че се възстановява и е в добро състояние.

"Откакто пое отново задълженията си в петък вечерта, министърът получава оперативна информация и дава необходимите указания на екипа си", се казва в изявлението.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин Военният министър на САЩ Лойд Остин е в болница


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024
Важно днес

Хиляди излязоха на улиците в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес

Санчес ще обяви дали ще остане на премиерския пост в понеделник

09:20 - 28.04.2024
Важно днес

Отбелязваме Цветница - празника с най-много именници у нас

Имен ден празнуват над 364 хил. души у нас

09:03 - 28.04.2024
Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024