ГЕРБ и ДПС искат законови промени в полза на безконтролното строителство, казва "Зелено движение" Снимка: © Getty Images

С познатата схема за прокарване на "скрити" поправки между първо и второ четене в закон, който е по съвсем различна тема, се подготвя премахването на ключови процедури от екологичното законодателство с цел осигуряването на "бърза писта" за големи инвестиционни проекти. За това алармират от партията "Зелено движение", която е част от "Демократична България".

В началото на март парламентът приема на първо четене Закон за насърчаване на инвестициите, а на 4 април народни представители от ГЕРБ и ДПС предлагат чрез преходните и заключителните разпоредни на този закон изменения в други три закона: за опазване на околната среда, за устройство на територията, и за енергията от възобновяеми източници. Новите предлогени текстове на практика обезсмислят оценките за въздействие върху околната среда (ОВОС) на инвестиционните проекти.

Вносители на предложенията са депутатите от ГЕРБ Делян Добрев, Жечо Станков и Младен Шишков, и от ДПС - Станислав Анастасов и Хамид Хамид.

Така например в Закона за защита на околната среда се предлага да се възстанови действието на всички решения по "Оценка на въздействието върху околната среда'"(ОВОС) с изтекъл срок от 2009 г. насам. В същото време се предвижда да бъдат удължени сроковете на валидност на решенията по ОВОС от 5 на 15 години.

Според "Зелено движение" това практически ще спре всички нови инвестиции в България заради елемента на оценката на кумулативния ефект. В момента, когато се оценява едно инвестиционно предложение, трябва да се отчетат и всички останали, които някой прави или е направил наоколо.

"Ако старите решения се възстановят, оценките на новите проекти ще трябва да се съобразят с всичко,което от 2009 г. насам е разрешавано. То ще се счита за все още действащо, ще трябва да се върне всичко, който някой законно, незаконно, полузаконно е разрешавал и реално новите инвеститори няма да могат да инвестират" обясни съпредседателят на "Зелено движение" Тома Белев.

За 5 години средата се променя и затова и в повечето държави този срок е между 5 и 7 години, допълни Вера Стаевска, координатор на инициативата "Зелени Закони".

С друга промяна в същия закон се предлага премахването на обжалването на две инстанции на решенията на екологичните власти, когато става дума за най-големите проекти в страната. Предложението идва, след като втората съдебна инстанция беше възстановена едва преди година и половина и трябва да влезе в сила от юли 2024 г.

"Целта на обжалването само пред един съд е ограничаване до минимум на гражданския и съдебния контрол именно върху най-опасните за природата и хората проекти, докато малките инвестиционни проекти на гражданите и малкия бизнес остават на двуинстанционен съдебен контрол, т.е. на по-строг обществен контрол," казват от "Зелено движение".

С промени в Закона за устройство на територията пък ГЕРБ и ДПС искат устройствените планове на общините да могат да се променят със заповеди на министър или областен управител, което се очаква да доведе до разминаване на отговорности.

Освен това се предлагат промени в Закона за енергията от възобновяеми източници, с които се удължават предварителните договори за обектите за производство на електроенергия от вятър спрямо други обекти за производство на енергия от ВЕИ - поправка, която от "Зелено движение" определят като лобистка.

От коалиция "За да остане природа в България" вече са изготвили становище до Народното събрание, с което се обосновава защо самата процедура е незаконна и защо самите предложения са напълно недопустими и опасни за хората и природата

В неделя срещу законовите поправки са организирани протести в София, както и в районите на Асеновград, Пловдив и Пазарджик.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов обяви "позитивна кампания" и вкара в действие името на Алексей Петров

Лидерът на ГЕРБ влезе в ролята на рекламно лице на партията

18:42 - 29.04.2024
Живот

Бритни Спиърс ще плати милиони на баща си, за да сложи край на делото за попечителство

Звездата твърди, че не е получила "справедливост" в съдебния процес

18:31 - 29.04.2024
Текстове от партньори

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution

17:59 - 29.04.2024
Европейски дневници

ЕС се готви да разследва Facebook и Instagram, включително за прокремълска пропаганда

ЕС ще проверява работата на Meta с руската дезинформация в социалните ѝ мрежи

17:23 - 29.04.2024
Технологии

Институтът за Big Data в СУ ще черпи опит за високи технология от Япония

Той ще си сътрудничи с университета в град Цукуба

16:40 - 29.04.2024
Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024