Зеленска: Изнасилванията са част от арсенала на Русия - използва ги открито и постоянно Снимка: © Getty Images

Записи на телефонни разговори разкриват как руски войници обсъждат открито с роднините си извършените от тях изнасилвания, посочи първата дама на Украйна Олена Зеленска по време на международна конференция в Лондон за предотвратяване на сексуалното насилие.

"Това е най-жестокият, животински начин да докажеш надмощието си над някого," каза тя, цитирана от Al Jazeera. "За жертвите на подобен тип насилие е трудно да дават показания по време на война, тъй като никой не се чувства в безопасност."

Зеленска добави, че трябва да се потърси отговорност на руските войници за изнасилванията и останалите актове на сексуален тормоз, до които прибягват по време на инвазията:

"Това е още едно от оръжията в арсенала им по време на тази война. Използват го постоянно и открито," продължи първата дама на Украйна.

Съобщения за зверствата на руски войници над цивилното население в Украйна - жени, мъже и деца, в това число на база подслушани разговори между руски войници с роднините им, се появяват постоянно от началото на инвазията на 24 февруари.

Междувременно се очаква във вторник САЩ да обяви "съществена" финансова помощ за атакуваната държава, с която да помогне за справянето с нанесените щети върху енергийната ѝ инфраструктура, съобщава The Guardian.

Американският държавен секретар Антъни Блинкен ще разкрие детайли за това решение по време на срещата на външните министри от НАТО в Букурещ днес.

"Помощта е съществена и няма да е последна," коментира висш американски служител, който предпочете да остане анонимен и отказа да даде подробна информация по темата. Все пак той отбеляза, че кабинетът на Джо Байдън е поставил бюджет от 1,1 милиарда долара за енергийните разходи в Украйна и Молдова.

Срещата на външните министри на НАТО ще продължи и в сряда. Външният министър на Канада Мелани Джоли увери, че алиансът остава твърдо решен да оказва подкрепа на Киев през трудната зима, независимо от това, че краят на конфликта с Москва не се вижда.

"Русия изобщо не е на масата за преговори. Целта ни в момента е да подсилим позицията на Украйна чрез военна помощ, споделяне на разузнавателна информация и финансова подкрепа," каза тя. "Защото правейки това, ние всъщност затвърждаваме и позицията им на масата за преговори. В крайна сметка ще се стигне до дипломатическо решение. Такъв е бил случаят във всеки един конфликт. Но все още не сме на този етап."

Въпреки информацията, че неспирните, скъпи доставки на оръжия и темпото, с което амунициите се изразходват, започват да тревожат Запада, Джоли потвърди, че в навечерието на срещата на НАТО все още се забелязва "силна подкрепа за Украйна".

"Ден в Украйна е като месец в Афганистан": Запасите с оръжия на НАТО се изчерпват

Тя акцентира върху това, че Канада вече е поела ангажимент да снабди Киев с военна помощ на стойност 500 милиона канадски долара. В същото време Словакия обяви днес, че изпраща 30 бойни машини BMP-1 като част от тристранното си споразумение с Германия - Братислава предоставя съветско оборудване на Украйна, като Берлин го заменя с модерна техника.

Фактът, че Русия таргетира цивилна инфраструктура и електроцентрали, е засилил допълнително желанието за оказване на подкрепа в алианса.

"Трябва да се уверим, че украинците ще могат да преминат през тази трудна зима," добави канадският външен министър.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Поколението TikTok харесва класическата музика повече от родителите си. Как стана това?

Новата жертва на хипстър културата или възкресение на истински ценното изкуство. Какво се случва с класиката?

17:30 - 29.01.2023

Директорът на "Св. Иван Рилски" напуска поста си, работещите в болницата готвят протести

Един от мотивите в молбата му за напускане е липсата на приемственост в системата

16:11 - 29.01.2023

Издирват още един млад мъж, изчезнал по време на "Сурва" в Перник

Това е трети случай на изчезване в рамките на седмица

15:51 - 29.01.2023

Той пак е тук: Джокович отново достигна върха в света на тениса

Джокович изравни Рафаел Надал по най-много отличия от Големия шлем в историята на мъжкия Тур

15:22 - 29.01.2023

ПП ще съдят Бойко Борисов заради твърдение относно продажбите на оръжие на Украйна

Задава се още едно дело от "Продължаваме промяната" за Борисов

14:39 - 29.01.2023

Louis Vuitton "нашари" световните забележителности като продължение на кампанията с Яйои Кусама

Активациите с най-продаваната жива художничка продължават

14:15 - 29.01.2023

Фандъкова заплаши „Трейс груп холд“ с глоба от 200 000 лв. заради счупено с чук жълто паве

Тя каза, че ще наложи санкции за увреждане на културна ценност

11:15 - 29.01.2023