Зеленски 8 месеца след началото на войната: Отсега нататък Русия ще бъде само пешка Снимка: © Getty

"Днес се навършват точно осем месеца от пълномащабната война.

Какво е постигнато през това време? Защитихме независимостта на страната ни и Русия не може да промени това. Стъпка по стъпка освобождаваме украинска земя. Сега звучат Донбас, Харковска област, Херсонска област. Но ще звучат и Запорожска област, и Крим: ще дойде време и цяла Украйна ще бъде свободна."

Това каза украинският президент Володимир Зеленски в традиционното си видеообръщение по повод навършването на 8 месеца от началото на руската инвазия в Украйна.

"Украйна разбива т.нар. втора армия в света и отсега нататък Русия ще бъде само пешка. Те просят нещо в Иран, опитват се да изтръгнат нещо от западните държави - измислят разни глупости за Украйна, плашат, лъжат...", каза още Зеленски.

"В Русия усещането за поражение се засилва", каза украинският лидер и обясни, че Русия, която някога е била значим политически играч, в момента е изолирана от международната общност.

Според него тя никога повече няма да бъде субект, който има капацитета да диктува каквото и да било:

"Тя вече няма потенциал да диктува. Светът го вижда. Сега руският потенциал се пропилява за това безумие - за война срещу нашата държава и целия свободен свят".

"Имало е газово влияние - не. Имало е военно влияние - то се изпарява. Имаше политическа тежест - сега е в постоянно нарастващата изолация. Имаше идеологическа амбиция - сега е просто отвращение", добавя украинският лидер.

В същото време украинската армия обяви, че е изтласкала руските сили от четири села в североизточната част на страната, където тя си върна хиляди квадратни километри територия през изминалия месец.

Вчера Иран изненадващо обяви, че "няма да остане безразличен", ако се потвърди, че дронове убиват хора в Украйна.

"Ако се докаже, че се използват ирански безпилотни устройства в Украйна против хора, не можем да останем безразлични", пише в изявление на външното министерство в ислямската република. До момента Техеран твърдеше, че не предоставя на Москва такива дронове.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Руски прокурори искат Алла Пугачова да бъде обявена за "чуждестранен агент"

През юли 2022 г. Русия разшири понятието "чуждестранен агент" като за такъв се смята всеки, който е "под чуждестранно влияние".

16:10 - 29.03.2024
Култура

Бийонсе пусна нов кънтри албум. С какво "Cowboy Carter" запали и феновете, и критиците

Новият албум на Бийонсе включва кавъри на The Beatles и Доли Партън

15:55 - 29.03.2024
Важно днес

По спешност НС отваря "врата" за ръководителите на БНБ и Сметната палата да станат служебни премиери

Аварийни промени в 3 закона по предложение на ГЕРБ и ДПС

15:20 - 29.03.2024