Зеленски: Имаме нужда от повече време за контраофанзивата. Рискуваме да загубим много хора Снимка: © Getty Images

Украйна се нуждае от още време, за да започне пролетната си контраофанзива срещу руските сили, тъй като армията ѝ все очаква да получи част от обещаната военна помощ. Това стана ясно от думите на украинския президент Володимир Зеленски в интервю пред няколко медии, сред които и BBC.

"С това, с което вече разполагаме, можем да продължим напред и да постигнем успех. Но ще загубим много хора. Мисля, че това е неприемливо. Затова трябва да изчакаме. Все още се нуждаем от малко повече време", каза той.

Зеленски добави, че бойните бригади са "готови", но армията все още има необходимост от "някои неща", включително бронирани машини, които пристигат бавно. Президентът за пореден път подчерта, че няма да отстъпи никакви територии в името на мира.

По-рано той представи мирно предложение от 10 точки, в което призовава за връщане на всички завладени от Русия територии, изплащане на обезщетения за щетите от конфликта и създаване на специален трибунал, който да преследва руските военни престъпления. Планът беше категорично отхвърлен от Кремъл.

Войната в Украйна в момента се намира в повратен момент, тъй като Киев се готви за контранастъпление, след като за последните шест месеца силите ѝ бяха в защита. То може да се окаже решаващо и да преначертае фронтовите линии, след като зимната офанзива на Москва така и не доведе до особени резултати.

Това ще бъде и важен тест за Украйна, която иска да докаже, че оръжията и оборудването, които е получила от Запада, могат да доведат до значителни успехи на бойното поле.

Развития на фронта

Битките през последните дни продължават да бъдат съсредоточени в малкия източноукраински град Бахмут. Украйна обяви успехи в покрайнините му, като твърди, че руска бригада е избягала от позициите си във вторник, отстъпвайки обширна територия югозападно от града.

Командирът на сухопътните украински сили посочи, че руските войници са`отстъпили на места с до 2 км на фронтовата линия. Руското министерство на отбраната не е коментирало тези съобщения, но говорителят на Кремъл Дмитрий Песков призна, че войната е "много трудна". Той заяви, че не се съмнява, че Бахмут "ще бъде превзет и ще бъде държан под контрол".

Според Института за изследване на войната (ISW) силите на Москва срещат проблеми. В последния си доклад експертите посочват, че "продължаващите атаки" от страна на Украйна допълнително ограничават напредъка на Русия в града.

Висшият военен представител на НАТО адмирал Роб Бауер описа как според него в момента изглежда войната. Той я определи като битка между голям брой лошо обучени руски войници с остаряло оборудване и по-малки украински сили с по-добри западни оръжия и обучение.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024