Зеленски: Изкуственият дефицит на оръжия само помага на Русия Снимка: © Getty Images

Президентът на Украйна Володимир Зеленски отправи спешен призив за повече оръжия, за да се избегне "катастрофална" ситуация в Европа.

"Изкуственият дефицит на оръжия" само ще помогне на Русия, заяви Зеленски по време на най-голямата международната конференция за сигурността, която традиционно се провежда в Мюнхен, Германия.

Украинските войски изпитват недостиг на боеприпаси, тъй като жизненоважната американска помощ беше блокирана от поддръжниците на бившия президент Доналд Тръмп в Конгреса на САЩ.

Зеленски заяви, че е готов да обиколи фронтовата линия заедно с Тръмп, за да му покаже какво означава "истинската война, а не в "Инстаграм".

В събота по време на телефонен разговор американският президент Джо Байдън е уверил Зеленски, че САЩ са решени да подкрепят борбата на Украйна срещу "бруталното нахлуване на Русия", се казва в изявление на Белия дом.

Байдън заявява също така, че украинските военни са били принудени да се изтеглят от Авдийвка именно заради намаляващите доставки на боеприпаси в резултат на бездействието на Конгреса. Той определя това като "първите забележими успехи на Русия от месеци насам".

В продължение на месеци в района на Авдийвка се водеха едни от най-ожесточените сражения, преди украинските сили да обявят, че се изтеглят. Районът представлява своеобразна входна врата към превзетата от Русия Донецка област в източната част на страната.

В профила си в социалната платформа Х Зеленски написа, че двамата с Байдън са обсъдили настоящата ситуация на фронтовата линия.

Зеленски заяви, че е "благодарен, че има пълната подкрепа на президента Байдън" и добави, че се надява Конгресът да вземе "мъдро решение" относно одобряването на спрения пакет от помощи за Украйна.

По-рано вицепрезидентът на САЩ Камала Харис повтори уверенията си за подкрепа на Киев.

САЩ "не могат да играят политически игри" по отношение на военната помощ, заяви тя на съвместна пресконференция с Зеленски на Мюнхенската конференция по сигурността.

Срещата на световните лидери и висши служители в областта на отбраната се провежда една седмица преди втората годишнина от пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна.

Пред делегатите Зеленски заяви, че усилията на Украйна са ограничени единствено от „достатъчността и обхвата на нашите сили“.

"Поддържането на Украйна в изкуствен дефицит на оръжия, особено на артилерия и способности за далечен обсег на действие, позволява на Путин да се адаптира към настоящата интензивност на войната", каза той.

"Украинците доказаха, че можем да принудим Русия да отстъпи", каза той. "Можем да си върнем земята."

По-нататък той предупреди, че руският лидер ще направи следващите няколко години "катастрофални" за още много държави, ако западният свят не му се противопостави.

"Не питайте Украйна кога ще приключи войната. Попитайте се защо Путин все още е в състояние да я продължи?" заяви Зеленски по време на конференцията.

Украйна е силно зависима от доставките на оръжия от САЩ и други западни съюзници, за да продължи да се бори с Русия, чиято военна сила е много по-мащабна и разполага с артилерийски боеприпаси.

По-рано тази седмица Сенатът на САЩ одобри пакет от чуждестранна помощ в размер на 95 млрд. долара - включително 60 млрд. долара за Украйна. Това се случи след месеци на политически спорове, но сега предстои трудна битка в Камарата на представителите, където членовете на Републиканската партия, които са лоялни на Доналд Тръмп, изглежда не желаят да приемат мярката, отбелязва британската BBC.

Генералният секретар на нато Йенс Столтенберг заяви, че победата на Путин в Украйна е "не само трагедия за украинците, но и изпраща послание не само на Путин, но и на Си Дзинпин, че когато използват военна сила, получават това, което искат".

Така той предупреди, че "това, което се случва в Украйна днес и може да се случи в Тайван утре".

Той обобщи, че подкрепата на САЩ за Украйна не е благотворителсност, а инвестиция в собствената им сигурност".


Путин направи "комплимент" на Тръмп, като обяви, че предпочитал Байдън за президент на САЩ

Тръмп би насърчил Русия да "прави каквото си поиска" с държавите от НАТО, които не си плащат


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024
Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024
Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024