Зеленски към САЩ: Забавянето на военната помощ е сбъднатата мечта на Путин Снимка: © Getty Images

Президентът на Украйна Володимир Зеленски пристигна във Вашингтон, за да опита да пробие политическата блокада пред отпускането на критично важна военна помощ за страната му.

Зеленски беше поканен от президента Джо Байдън няколко дни след като Сенатът отказа да разреши около 60 млрд. долара подкрепа за отбраната на Украйна - част от пакетна сделка с помощ за Израел.

В понеделник украинският президент отправи ясно предупреждение към Републиканците в САЩ, че действията им облагодетелстват Москва.

Той изнесе реч пред Университета по национална отбрана във Вашингтон и каза, че "сбъднатата мечта" на Путин е Америка да се разколебае в подкрепата за Киев.

"Всеки от вас разбира какво означава един войник да чака за боеприпаси - да чака седмици, месеци, без да знае дали изобщо ще дойде подкрепа. Всеки от вас с опит в командването знае какво означава вместо да се движиш напред, само да наблюдаваш и да чакаш защита или оборудване, докато твоят враг е доволен и се готви за нападения. Всеки от вас, чийто син или дъщеря се намира в бойна зона, просто няма да проумее, ако някой им каже, че защитата на човешкия живот може да почака заради още малко дискусии", каза още той, цитиран от CNN.

"Ако някой се радва на неразрешените въпроси в Капитолия, това е само Путин и болната му клика. Те виждат как мечтите им се сбъдват, когато гледат забавянията или скандалите, и когато виждат как свободата пада, щом подкрепата за борците за свобода спре", казва още президентът на Украйна.

Въпреки усилията на Зеленски, надеждите за пробив в последния момент засега са минимални. CNN цитират главният преговарящ от Републиканската партия сенатор Джеймс Ланкфорд, според когото няма начин партията да промени позицията си.

Републиканците отказват да се съгласят на допълнителни помощи за Украйна, докато Конгресът не одобри затягане на контрола по американската граница.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Дълъг уикенд за учениците: 17 и 20 май са неучебни дни заради матурите

Дните, в които се провеждат изпитите, са неучебни, но работни

18:14 - 16.05.2024
Текстове от партньори

Новият HUAWEI Pura 70 Ultra е начело в класацията на DXOMARK за смартфон камери

Новият флагман на Huawei е най-модерният смартфон за мобилна фотография, предлаган в момента на пазара.

17:46 - 16.05.2024