Над 10 милиона украинци останаха без ток, Украйна се готви за дни без електричество Снимка: © Getty

"Рекорден брой украинци са без ток - 10 милиона души. Предимно във Виница, Одеса, Суми, Киев. Правим всичко възможно да възстановим доставките на електричество".

Toва съобщи президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Няколко украински града, след които и столицата Киев, вчера бяха мишени на руски удари, съвпаднали с падането на първия сняг в засегнатата от прекъсвания на електрозахранването страна, където температурите може да паднат до -10 градуса.

"Тези бомбардировки, насочени от октомври насам срещу енергийната инфраструктура на Украйна, редовно лишават милиони украинци не само от електричество, но и от водоснабдяване.", заяви още украинският лидер.

Изпълнителният директор на най-голямата енергийна компания в Украйна - ДТЭК, Дмитрий Сахарук заяви, че страната трябва да се готви не за планирани изключвания на тока, а за планирани включвания.

"Ток може да няма с дни", каза той и допълни, че включването на тока може да е за 2-3 часа на ден.

След днешните руски ракетни атаки, в Киев е регистриран антирекорд - енергийната система на града бе ограничена до 523 МВт, посочи шефът на енергокомпанията Yasno Сергей Коваленко. Той добави, че сега главната задача е да стабилизират системата, за да не понесе тя още загуби. В Киев ще се обявяват три вида изключвания на тока - стабилизационно - до 4 часа без ток, извънредно аварийно - до 8 часа без ток и извънредно екстрено - без ограничение във времето.

Поради рязкото застудяване потреблението на електричество се увеличи в регионите на Украйна, което допълнително усложни ситуацията в електроенергийната система, а това доведе до по-обхватни ограничения в потреблението на енергия в цялата страна.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

Vol. 23: Ким Чен Ун > Дуа Липа, "Totally Spies" се завърна, Мая да върне паролите за TikTok

5 новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z в редакцията на "Булевард България"

09:30 - 25.05.2024
Важно днес

Нацистко парти в скъп курортен бар шокира Германия

"Германия на германците. Чужденците - вън" и хитлеристки поздрави провокираха разследване на службите за сигурност

17:36 - 24.05.2024