Зеленски нареди чистка в държавната гвардия след разкрития за заговори с Русия Снимка: © Getty Images

Президентът на Украйна Володимир Зеленски нареди на новия началник на Службата за държавна охрана Олексий Морозов да прочисти редиците ѝ от хора, които я дискредитират.

Заповедта му се случва няколко седмици, след като двама нейни служители бяха обвинени в заговор за убийство.

Миналия месец Държавната служба за сигурност (СБУ) съобщи, че е заловила двама полковници от гвардейската служба, обвинени в сътрудничество с Русия за заговор за убийството на Зеленски и други длъжностни лица, включително началника на военното разузнаване Кирил Буданов.

По информация на СБУ планът за убийство на Зеленски е било замислен като "подарък" за руския президент Владимир Путин, който в началото на май встъпи в длъжност за пети път начело на Кремъл.

Представяйки Олексий Морозов на служителите в понеделник, Зеленски заяви, че основната му цел е да гарантира, че в агенцията постъпват само тези, които виждат бъдещето си, свързано с Украйна.

"И, разбира се, агенцията трябва да бъде прочистена от всички, които не избират Украйна или дискредитират службата за държавна охрана", написа той в Телеграм.

Зеленски уволни предшественика на Морозов Серхий Руд два дни, след като СБУ задържа служителите на агенцията, за които се предполага, че са работили с Федералната служба за сигурност на Русия и са изнасяли класифицирана информация.

Киев твърди, че срещу президента и други украински държавни служители вече са били извършени няколко опита за убийство, включително на 24 февруари 2022 г. Съобщава се, че в деня на пълномащабното нахлуване руските специални сили са се опитали да ликвидират Зеленски.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Евакуираха дом за възрастни хора заради пожарите в ямболското село Воден

Пожарникари и доброволци продължават борбата с пожарите

17:43 - 17.07.2024
Политика

Първи тест за евродепутатите от България. Кой как гласува в резолюцията за Украйна?

Пълна промяна при Елена Йончева, БСП отказа да гласува помощ за Киев

17:21 - 17.07.2024