Зеленски поиска Украйна да бъде приета в НАТО до юли Снимка: © Getty Images

Украинският президент Володимир Зеленски настоява НАТО да покани и приеме Украйна във военния съюз, като ѝ даде конкретни срокове за присъединяване. Исканията на президента бяха отправени по време на посещението на генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг в Киев.

На съвместна пресконференция Зеленски заяви, че срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли може да бъде "историческа" и обяви, че е поканен да присъства на нея.

"Благодарен съм за поканата да посетя срещата на върха, но също така е важно Украйна да получи съответната покана (за присъединяване). Няма нито една обективна пречка да не бъдем поканени в Алианса и сега, когато повечето хора от страните от НАТО и мнозинството украинци подкрепят присъединяването, е моментът за съответните решения", подчерта Зеленски.

В разговора си със Столтенберг той го е призовал да преодолее "сдържаността" на някои държави относно доставката на военни самолети, оръжия и бронетехника.

От своя страна, генералният секретар на Алианса заяви, че "мястото на Украйна по право" е в НАТО.

"Нека бъда ясен: мястото на Украйна е в евроатлантическото семейство. Украйна има място в НАТО. И с течение на времето нашата подкрепа ще ви помогне да направите това възможно", допълни Столтенберг.

Той обеща постоянна военна подкрепа за Киев, като заяви, че досега съюзниците са обучили десетки хиляди украински войници и са предоставили военна помощ в размер на 65 млрд. евро.

"НАТО е с вас днес, утре и толкова дълго, колкото е необходимо", подчерта генералният секретар на военния съюз.

Това е първото посещение на Столтенберг в Украйна от началото на руската война там. Зеленски тълкува визитата му като знак за готовността на НАТО да "отвори нова амбициозна глава" за страната и съюза.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024
Важно днес

Гешев обвини комисията "Нотариуса" в предизборно шоу, направи свое и закри седянката (Обновена)

Трима поканени адвокати също не се явиха пред депутатите

13:10 - 16.04.2024
Бизнес

Далсия е новото име на фирмата за топлинно счетоводство Бруната

Компанията разширява избора и качеството на услугата чрез изграждане на платформа от различни системи за управление и контрол на разходите за отопление

12:48 - 16.04.2024
Политика

Идва ли краят на лидерството на Матео Салвини?

Изправен пред спад в подкрепата сред избирателите си, лидерът на "Лига"  и настоящ заместник министър-председател на Италия Матео Салвини получи остра критика от основателя на партията - Умберто Боси

12:38 - 16.04.2024