Зеленски пред CNN: Исках контраофанзивата да започне много по-рано

Украинският президент Володимир Зеленски изрази съжаление за забавянето на контраофанзивата срещу руската окупация, като посочи, че причината за трудното възстановяване на превзетите позиции е свързана с колебанията във военната помощ от Европа и Съединените щати.

Зеленски даде интервю за CNN от Одеса, излъчено в сряда (ден преди евентуална негова визита в България), като казва, че западните доставки на оръжия са могли да помогнат за по-бързо организиране на атаката.

В части от Украйна армията "дори не може да си помисли да започне" контраофанзивата, защото не разполага със "съответните оръжия", казва Зеленски пред CNN.

"Благодарен съм на САЩ като лидери в подкрепата за нас, но им казах, както и на европейските лидери, че бихме искали да започнем по-рано своята контраофанзива и ще имаме нужда от всички оръжия и материали за това. Защо? Просто защото ако започнем по-късно, тя ще е по-бавна", казва той.

Един месец след началото ѝ Украйна все още не може да отчете значителен напредък - част от причините бяха свързани и с унищожаването на язовирната стена на "Каховка", което предизвика невиждано бедствие в южните райони на страната.

Най-сериозните усилия в кампанията на украинската армия все още предстоят.

Зеленски призовава западните правителства да изпратят по-модерно въоръжение, като американските ракетни системи ATACMS, които имат обхват около 300 км. Призивът му към САЩ е и за предоставяне на б - машини, за които вече започна подготовка на украински пилоти, но все още няма разрешение за износ на самите самолети.

Хвърлянето на войниците в атака без нужната защита срещу далекобойните руски оръжия би било "просто нечовешко", казва той.

"Не става дума за украинско въздушно надмощие над руснаците. Става дума само за изравняване на силите. F-16 помагат не само на хората на бойното поле да се придвижват напред. Просто е много трудно без покритие от въздуха", казва още той

Зеленски коментира и бунта на "Вагнер" в Русия, като казва, че Владимир Путин ще опита да заздрави властта си след удара на Пригожин.

Украинското разузнаване е показало, че Кремъл проверява каква е гражданската подкрепа за бившия лидер на военната групировка.

"Половината Русия подкрепя Пригожин. Другата половина подкрепя Путин. Част от руските региони са балансирани, без да знаят със сигурност кого да подкрепят", коментира той.

Зеленски обръща внимание и на отсъствието на Путин от публичното пространство след споразумението, което сложи край на бунта на "Вагнер".

"След всички тези събития къде отиде Путин? Той рядко излиза на улицата. Виждаме го по кабинетите му, но никога не го виждаме навън", коментира още той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024