Петте точки от "Плана за победа" на Зеленски Снимка: © Getty Images

Украинският президент Володимир Зеленски представи пред Върховната Рада непубликувания си досега „план за победа“ срещу Русия, чиято агресия в Украйна продължава повече от две години и половина.

Пред депутатите в Киев Зеленски заяви, че "войната може да приключи най-късно през следващата година, ако планът бъде осъществен".

Той се състои от пет точки:

  • Първа точка е бързо присъединяване на Украйна в НАТО. Според Зеленски именно фактът, че страната не е член на военния алианс е насърчил Русия да предприеме пълномащабната инвазия през февруари 2022 г.
  • Втора точка е увеличаването на собственото военно производство с помощта на западните партньори, както и разрешаването на сваляне на руски самолети. Точката включва и достъп до разузнавателните данни на съюзниците.
  • Трета точка подчертава необходимостта Украйна да придобие неядрен капацитет за възпиране, който според Зеленски ще бъде достатъчен, за да унищожи руската военна мощ. Той не даде повече подробности, но каза, че има допълнителна секретна информация, която не може да разкрие.
  • Четвърта точка - защита от страна на САЩ и ЕС на критичните природни ресурси на Украйна и съвместно използване на техния икономически потенциал
  • Петта точка засяга периода след войната. Тя основно предвижда замяна на някои американски войски, разположени в Европа, с украински такива.

На речта на Зеленски присъстваха висши военни, разузнавачи и политически ръководители, както и депутати, някои от които от време на време ставаха на крака, за да аплодират.

От Кремъл реагираха, че е твърде рано да се коментира подробно планът на Зеленски, но добавиха, че Киев трябва да „изтрезнее и да осъзнае безсмислието на политиката, която води".

Планът е бил представен на президента на САЩ Джо Байдън, както и на кандидатите за президент Камала Харис и Доналд Тръмп още през септември, стана ясно от думите на украинския лидер. Стратегията е била предоставена и на ключови съюзници като Великобритания, Франция, Италия и Германия.

Условията на Зеленски за мир обаче все повече се разминават със ситуацията, която го заобикаля.

Пред депутатите в четвъртък той призна за нарастващата умора в страната си.

Победата се е превърнала за някои в неудобна дума и не е лесно да се постигне“, каза той.

Според украинския президент мащабният план може да бъде осъществен единствено със съгласието на съюзниците му и без това на Русия.

Зеленски формулира визията си като инвестиционна възможност за западните съюзници по отношение на природните ресурси и икономическия потенциал.

По всичко изглежда обаче, че неговият „план за победа“, на първо място, ще се нуждае от одобрението на следващия президент на САЩ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бойко Борисов все пак ще даде интервю преди изборите за разлика от Делян Пеевски

Лидерите на ГЕРБ, ПП-ДБ и "Възраждане" ще дадат интервюта за "Дарик"

18:47 - 22.10.2024
Култура

Излязоха мемоарите на Навални от затвора, в които той предвижда смъртта си

Мемоарите оглавиха книжните класации още в първия ден от излизането им

18:02 - 22.10.2024
Важно днес

Верижна катастрофа затвори част от магистрала "Тракия" до Пазарджик

При инцидента има пострадали

17:06 - 22.10.2024