Зеленски предупреди, че Русия подготвя терористична атака срещу АЕЦ "Запорожие" Снимка: © Getty Images

Русия обмисля сценарий за терористична атака срещу атомната електроцентрала в Запорожие. За това предупреди украинският президент Володимир Зеленски, като се позова на доклад от украинското военно разузнаване.

Той твърди, че Русия планира "инцидент", при който от най-голямата ядрена централа в Европа да бъде изпусната радиация

"Терористична атака с изтичане на радиация. Те са подготвили всичко за това", каза Зеленски и допълни, че е споделил цялата налична информация с международните си партньори от Европа, Америка, Китай и други части от света.

"Никога и никъде не трябва да има терористични атаки срещу атомни електроцентрали. Не бива да допускаме това, което се случи в Каховка - светът е предупреден, така че той може и трябва да действа", заключва Зеленски във видеообръщение.

Твърденията за планирана терористична атака бяха отхвърлени от Кремъл като "поредната лъжа". Русия изтъкна, че екип от ядрени инспектори на ООН е посетил завода и не е установил нередности.

Атомнатацентрала разполага с шест реактора и е окупирана от руските сили от началото на февруари миналата година. Русия и Украйна се обвиняват взаимно за обстрели в района на "Запорожие", а международните усилия за установяване на демилитаризирана зона около него досега не постигат особен резултат.

Новината за евентуална руска атака по "Запорожие" идват, след като преди два дни шефът на военното разузнаване на Украйна обвини Русия, че е "минирала" езерото в района, което се използва за охлаждане на реакторите в атомната централа.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024