Зеленски е провел "откровен" разговор с Орбан на "случайна" среща в Аржентина Снимка: © Getty Images

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че е провел "откровен" разговор с човека, който заплашва да блокира стремежа на Украйна за членство в ЕС. Той се срещна с унгарския премиер Виктор Орбан в кулоарите на церемонията по встъпване в длъжност на новия аржентински президент Хавиер Милей.

"Беше възможно най-откровен [разговор] - и очевидно говорихме за нашите европейски дела", каза Зеленски в нощното си видеообръщение, публикувано в Telegram рано в понеделник.

Непланираната среща между двамата лидери се случва на фона на заплахите на Орбан да блокира по-голяма финансова подкрепа на ЕС за Киев и противопоставянето му за влизането на Украйна в блока.

Ръководителят на пресслужбата на Орбан Берталан Хаваси потвърди срещата в имейл, в който не се посочва дали унгарският лидер ще продължи да се противопоставя на влизането на Украйна в Европейския съюз.

"По отношение на присъединяването на Украйна към ЕС Виктор Орбан сигнализира, че държавите членки на Европейския съюз непрекъснато обсъждат този въпрос", се казва в съобщението.

Кадри от случайния разговор между двамата мъже бяха показани в YouTube по време на живото предаване на церемонията от Аржентина. Не е ясно обаче какво точно са успели да си кажат.

Но размяната на реплики се случва в навечерието на седмица, която може да се окаже решаваща за военните действия в Украйна, предава британската медия BBC.

Във вторник президентът Зеленски ще замине за Вашингтон, където ще се опита да спаси пакет от 60 млрд. долара от американската военна помощ за отбрана, след като републиканците блокираха законопроекта за спешни разходи в помощ на въвлечената във война страна. Те твърдят, че повече пари трябва да бъдат насочени към вътрешната сигурност на границата между САЩ и Мексико вместо към Украйна. Президентът на САЩ Джо Байдън настоява законодателите да одобрят средствата, но по въпроса текат бурни дискусии.

Зеленски ще бъде на посещение в Белия дом за втори път след началото на войната - предишната му визита беше през септември 2022 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024
Живот

Рецепта за козунак? А какво ще кажете за козуначени мъфини

Великден през 2024 година звучи като време за по-практично приготвяне на храна

10:04 - 27.04.2024