Зеленски спешно поиска ракети с голям обсег след поредна руска атака срещу Киев Снимка: © Getty Images

Украинският президент Володимир Зеленски призова западните съюзници да осигурят повече оръжия с далечен обсег, след като Киев стана мишена на петата руска атака с дронове само за две седмици.

Русия предприема "систематични атаки" и атакува с ракети и безпилотни самолети в района на столицата, като по този начин търси нови тактики за постигане на успехи на бойното поле, заяви държавният глава.

Украинските военновъздушни сили съобщават, че са унищожили 35 от общо 39 дрона и две крилати ракети, които Русия е изстреляла през нощта. Цели на руското нападение са били десет украински региона.

"По време на атаката през изминалата нощ руската армия използва почти 40 (дрона) "Шахед" срещу Украйна. Най-важното е, че повечето от тях бяха свалени от защитниците на нашето небе", написа Зеленски в канала си в Telegram.

Той казва, че атаката показва защо е необходимо да се атакуват бази на територията на Русия, за да се защити Украйна от следващи въздушни нападения.

В петък украинският президент поднови призива си към западните съюзници да разрешат на армията му да нанася удари вътре в Русия. Членовете на НАТО са възприели различни подходи към това как Украйна може да използва дарените от тях оръжия. Някои от тях позволяват на Киев да ги използва за нанасяне на удари по руски цели. Други страни като Съединените щати обаче възприеха по-тесен подход и разрешават оръжията им да бъдат използвани само непосредствено до руската граница срещу цели, подкрепящи руските военни операции в Украйна.

"Нашите достатъчни възможности за далечен обсег на действие трябва да бъдат справедлив отговор на руския терор. Всеки, който ни подкрепя в това отношение, подкрепя защитата срещу агресора", каза Зеленски.

Ударът срещу Киев в неделя дойде ден, след като украинските власти потвърдиха, че бившият депутат и зам.-председател на Върховната Рада Ирина Фарион е била застреляна в град Лвов. Нападателят ѝ все още се издирва.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024