Зеленски за контраофанзивата: Върви бавно, но „това не е холивудски филм“ Снимка: © Getty Images

Седмици след началото на военната офанзива на Украйна за връщане на окупираните от Русия райони президентът Володимир Зеленски призна, че напредъкът на бойното поле е „по-бавен от желаното“.

„Някои хора вярват, че това е холивудски филм и очакват резултати веднага. Това не е така“, каза той пред BBC. „Това, което е заложено на карта, е животът на хората.“

Украйна твърди, че контраофанзивата ѝ досега е възвърнала осем села в южната област Запорожие и Донецк на изток. По думите на Зеленски операцията не върви лесно, защото 200 000 кв. км от украинската територия са минирани от руските сили.

„Каквото и да искат някои, включително и опитите за натиск върху нас, при цялото ни уважение, ние ще напредваме на бойното поле по начина, който смятаме за най-добър“, добави Зеленски.

Той подчерта, че е необходимо Украйна да получи гаранции за сигурност от страна на НАТО, но заяви, че в крайна сметка целта е членство в отбранителния алианс.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг даде да се разбере тази седмица, че не се обсъжда план за отправяне на покана към Киев на срещата на върха в Литва идния месец.

Украинският лидер отново изложи аргументите си за това страната му да получи произведени в САЩ самолети F-16 и заяви, че според него пилотите на изтребителите могат да започнат да се обучават още през август, а първите машини да пристигнат след шест или седем месеца.

Зеленски говори пред BBC повод на конференцията „Възстановяване на Украйна“ в Лондон, посветена на ролята, която частният сектор може да изиграе в помощ на разрушената страна.

През 2022 г. икономиката на Украйна се сви с 29,2%, а по-рано тази година Световната банка оцени разходите за възстановяване и реконструкция на 411 млрд. долара.

Зеленски отбеляза, че подкрепата, от която се нуждае Украйна, е не само за възстановяване, но и за трансформация. Незабавните стъпки, които трябва да се предприемат, включват намиране на места за живеене на хората, възстановяване на разрушения язовир „Каховка“ и децентрализиране на енергийната мрежа.

„Но в по-широк мащаб става дума за трансформацията на Украйна“, обясни той. „Това е Украйна не само с нейната енергетика, селско стопанство и промишлени комплекси, но и с реформите, които виждаме.“

Зеленски говори за „цифровизацията на Украйна“, както и за съдебните и антикорупционните реформи.

Украинският президент увери, че страната му няма да се откаже, докато не изтласка руските сили от територията си. „Без значение колко напредваме в контранастъплението си, няма да се съгласим на замразен конфликт, защото това е война, това е безперспективно развитие за Украйна.“


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кабинетът на Нетаняху реши да спре дейността на "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024