Земетресение от 5.7 в Румъния се усети и в България Снимка: © getty images

Земетресение с магнитуд от 5.7 по Рихтер в югозападна Румъния беше усетено и в България.

Трусът е регистриран около 15:16 ч. българско време на 70 км от Дробета-Турну Северин.

Свидетелства за земетресението има в София, Пловдив, Враца и други български градове. Сигнали за труса има и от съседна Сърбия.

Това беше най-силното земетресение, ударило Румъния от 28 октомври 2018 г., когато страната беше разтърсена от трус с магнитуд 5,8 по Рихтер.

Трусът беше ясно усетен в столицата Букурещ, която се намира на около 300 км югоизточно от епицентъра.

Земетресението е последвано от осем вторични труса. Няколко души са приети в болница с леки наранявания в опит да избягат от сградите, в които са се намирали. При един от случаите 55-годишен мъж е скочил от първия етаж на жилищет си и е наранил крака си. При друг случай 43-годишен мъж е с травма на главата след като е ударен от падаща мазилка. Имало е и хора, приети в лечебни заведения с оплаквания от паник атаки.

Установени са пукнатини върху десетки блокове и къщи, обществени институции и места за поклонение в няколко населени места в окръг Горж. Има опасност от падане на комини, съобщава румънската информационна агенция Agerpres.

След земетресението беше установено и повреда върху автомобили в резултат на паднали предмети от намиращите се наблизо сгради. При инспектиране на мостове по републиканските пътища не са установени проблеми, причинени от земетресението.

Това е второто земетресение над 5 по Рихтер в Румъния за последните два дни и се случва седмица след бедствието в Югоизточна Турция.

Страната представлява една от най-активните сеизмични зони в Европа. През март 1977 г. силно земетресение с магнитуд 7,2 по Рихтер уби над 1000 души и повреди хиляди сгради в страната.

Очаквайте подробности


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024