Зендея от "Еуфория": Силно момиче, което може да се справя с всичко в живота Снимка: © Getty Images

Едва на 14 тя се появи за първи път на екрана с ролята си в „Shake It Up“, а оттогава насам написа книга, създаде собствена марка дрехи, изгря на кориците на няколко списания и стана най-младата актриса, която печели „Еми“ за главна женска роля за хитовия сериал "Еуфория". Това е Зендeя – момичето, което превзе Холивуд с таланта и социалните си каузи.

Тя е родена на 1 септември 1996 г. в Оукланд. Баща ѝ е афро-американец. Майка ѝ, която има германски и шотландски корени, е учителка, работи и като мениджър в Театър „Шекспир“ в Оринда, Калифорния. Зендeя още от малка обича да ходи при нея и започва курсове в школата по актьорско майсторство.

Зендая/Зендея и Бела Торн - Дисни - Раздвижи се/ Shake it up

Първото ѝ прослушване е за училищна пиеса, наречена „Джеймс и гигантската праскова“. „Исках да съм главната героиня, но накрая ме избраха да играя копринената буба“, казва Зендeя в интервю за W Magazine през 2016 г. „Бях червей, но показвах интересни физиономии и се оказах най-добрата копринена буба в историята“.

По същото време се влюбва в хип-хор танците. „Като дете, основният ми интерес представляваше танцът. Когато бях на 8, вече бях част от хип-хоп група“.

Тази нейна страст я отвежда до Селена Гомес. Тя е на един от задните редове от танцьори в реклама на Sears, в която поп звездата е главно действащо лице. Когато е на 14, Зендeя прави дебюта си в телевизията. Влиза в ролята на Роки Блу в продукцията на Disney „Shake It Up“ и си партнира заедно с Бела Торн. Двете са приятелки тийнейджърки, обединени от страстта си към танците.

Премиерата на сериала през 2010 е гледана от над 6 млн. зрители и става втората продукция, предизвикала такъв голям интерес в 27-годишната история на канала. Представянето на Зендeя е забележително и това открива пътя ѝ към още няколко сериала на Disney.

Зендея/Зендая от "Еуфория": Силно момиче, което може да се справя с всичко в живота

Оказва се, че талантливата тийнейджърка е и много добра певица. През 2012 подписва договор с Hollywood Records – марката, привлякла преди това артисти като Jonas Brothers и Селена Гомес. Година след това на бял свят излиза и дебютният ѝ албум, носещ нейното име. Хитът в него е сингълът „Replay“, който достига до 51-о място в класацията на „Billboard“.

Зендея успешно съчетава всички сфери на изкуството – по това време участва и в шоуто на ABC „Танцувай със звездите“, като заедно с партньора ѝ Вал Чмерковский достигат до второто място. Това не е всичко – докато е в Disney, тя решава да напише книга със съвети за своите връстници. „Между вас и мен“ излиза през 2013 г.

„Тийнейджърските години могат да бъдат забавни и вълнуващи, но също така са един от най-трудните периоди в живота на едно момиче“, казва Зендея за Business Wire след публикуването на книгата. „Има много драма с връзките, момчетата, учителите и родителите. Надявам се да помогна на връстниците ми с това“.

Скоро става ясно, че талантливата тийнейджърка е повече от актриса, певица и танцьорка. Тя има силен глас за социална промяна и равенство между расите и половете.

Зендая/Зендея интервю

След като приема ролята в „Кейси под прикритие“ на Disney през 2015, обявява: „Това, което е наистина важно за мен, е в канала да има равнопоставеност и хора с различен цвят на кожата. Трудно е, като млад човек с друг цвят на кожата, да не мога да видя същите хора като мен“. Зендея поставя условия на продуцентите, ако искат да я привлекат – образът ѝ да е на силно момиче, което може да се справя с всичко в живота, а не на тийн танцьорка.

Кариерата ѝ като модел не започва по най-добрия начин. През 2015 Зендая позира за корицата на списание Modeliste, но когато вижда обработените снимки с допълнителни ефекти, това никак не ѝ харесва. „Това създава нереалистична представа за красотата, която жените притежаваме“, обявява тя, а изданието премахва снимките от броя.

На 19 актрисата става лице на козметичната марка CoverGirl, после е посланик на Lancome. През 2019 прави специално шоу заедно с Томи Хилфигър, в което позират чернокожи модели от 18 до 70-годишна възраст. Сега Зендея е лице и на Valentino.

През 2016 тя пусна своя собствена модна линия – Daya by Zendaya, а година след това издаде втора колекция. Целта ѝ е дрехите да бъдат „унисекс“, за да могат да бъдат носени и от мъже, и от жени.

Зендая/Зендея на Оскарите

След няколко успешни музикални колаборации Зендея се насочва изцяло към киното и скоро идва един от най-големите ѝ пробиви. През 2017 актрисата се присъединява към семейството на Marvel, след като режисьорът Джон Уотс ѝ поверява една от главните роли в „Спайдър-Мен: Завръщане у дома“. Там тя играе заедно с Том Холанд, като две години по-късно двамата си партнират и в продължението на филма.

Така Зендея стига до най-голямата роля в своята кариера. Всички я познават като Ру Бенет от оригиналния сериал на HBO „Еуфория“. Ролята ѝ е на тийнейджърка, която страда от депресия, стрес и пристрастяване към наркотици. Актьорската ѝ игра е изключителна и повечето критици се обединяват около тезата, че именно Зендея прави сериала успешен.

Сериалите и филмите на януари 2021 г. по HBO Go Сериалите и филмите на януари 2021 г. по HBO Go

„Впечатляващо“ и „хипнотизиращо“ – по този начин Ребека Никълсън от The Guardian определя представянето на младата актриса. Според Бен Травърс от IndieWire – „тя прави така, че героинята ѝ да не изглежда „чуплива“, а непобедима“.

През септември 2020 Зендея спечели награда „Еми“ за главна роля в драматичен сериал. Когато получи статуетката, актрисата стана най-младата победителка в категорията.

Пандемията наложи временно спиране на снимките за втория сезон на „Еуфория“, но той ще се завърне по НВО. Междувременно създателят Сам Левинсън измисли перфектен начин да продължи хитовия сериал – чрез специални епизоди, в първия от които Ру се опитва да се откаже от своите зависимости. Епизод 2 се фокусира върху живота на транс-тийнейджърката Джулс (в ролята – Хънтър Шейфър) и ще излезе на 25 януари.

Левинсън гласува доверие на Зендeя и за новия си филм „Малкълм и Мари“, който ще бъде пуснат в Netflix през февруари. Звездата от „Еуфория“ е определяна като основен фаворит за „Оскар“ за главна роля.

Зендея/Зендая Малкълм и Мари - Оскар

Зендeя е била впечатлена от проекта на Левинсън, тъй като образът на героинята ѝ е бил „нещо повече от просто една пасивна приятелка на главния герой“. В интервю за GQ актрисата сподели, че е получила няколко предложения за роли през последните месеци, но е отказала всички. Причината – те били на жени, подчинени на мъжкия герой във филма.

Зендeя се превърна във феномен не само заради таланта, но и заради благотворителните си каузи. За 18-ия си рожден ден тя организира кампания за набиране на средства, които отидоха за изхранване на 150 деца в Хаити, Танзания и Филипините. За 20-ия си юбилей събра 50 хиляди долара, с които подкрепи програма на „Конвоя на надеждата“, свързана с образование и помощ за жените по света.

Звездата от „Еуфория“ е един от най-ярките гласове на движението „Black Lives Matter“. Тя бе част от протестите в САЩ след смъртта на Джордж Флойд.


Прочетете още:

"Сексът и градът" се завръща по HBO Max, но без Саманта "Сексът и градът" се завръща по HBO Max, но без Саманта


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024
Важно днес

Независими журналисти бяха арестувани и тормозени в Русия

Една от тях е отразявала съдебните дела срещу Алексей Навални

14:06 - 28.03.2024
Важно днес

Бюджетът на София е приет с гласове от ГЕРБ и отцепниците от "Възраждане"

Заложените средства в бюджета на София са в размер на над 2,6 млрд. лв.

13:58 - 28.03.2024
Важно днес

Умишлен палеж е причинил смъртта на българското семейство в Германия

Прокуратурата във Вупертал разследва опит за убийство.

13:02 - 28.03.2024
Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024