Зендея третира тениса като танц и споделя за първата си роля „на възрастна” Снимка: © Vogue

Зендея работи в Холивуд от 13-годишна, а днес, на 27 години, вече е носител на две награди "Еми" за най-добра главна актриса в драма. Била е посланик на Louis Vuitton, Valentino, Tommy Hilfiger, Bulgari и Lancôme и има партньорства с редица марки.

От редакцията на Vogue се питат дали позирането за списания вече не ѝ е скучно.

Зендея е на корицата на две списания този месец - тя става една от редките звезди, които са на корицата на британския и американския Vogue едновременно.

В последното си интервю именно за американския Vogue актрисата споделя любопитни моменти от подготовката на предстоящия филм „Challengers", както и някои лични неща.

В „Challengers" тя е по-различна от всичките роли досега. За първи път Зендея се превъплъщава в „истински възрастен". Героинята ѝ е майка.

Актрисата играе тийнейджъри почти от толкова дълго, от колкото работи - „Еуфория", „Спайдър-мен", „Shake It Up" и т.н. до безкрай.

Винаги съм някъде в гимназията, като имате предвид, че никога не съм ходила в гимназия", казва Зендея.

„Да се откъсна от това беше освежаващо. Също беше някак страшно, защото си казах, надявам се хората да ме приемат на моята възраст или може би дори малко по-възрастна. Все пак имам приятели, които вече са с деца или им предстои да стават родители", продължава актрисата.

Голяма части от сюжета в „Challengers" е разказана в ретроспекция, но в мача, който служи като основна рамка на филма, основните герои -Таши, Арт и Патрик, са в началото на 30-те си години.

зендея challengers - таши дънкан

Героинята на Зендея е Таши Дънкан – като тийнейджър тя е тенис звезда с титли, сделки за спонсорства и място в Станфорд. На Таши обаче ѝ се налага да прекрати кариерата си заради контузия. Дънкан прехвърля амбицията си върху своя съпруг тенисистът Арт Доналдсън (Майк Фейст) и се превръща в треньор със силна спортна злоба, който има за цел нищо по-малко от титлата на US Open.

Самият Арт е по-малко отдаден на тази цел от Таши. Предизвикателството се явява и Патрик Цвайг (Джош О'Конър). Той е бивш най-добър приятел на Арт и екс гадже на Таши. Арт и Патрик застават един срещу друг в мач от квалификациите за турнира в Ню Йорк.

Докато Арт и Патрик се изправят на корта, състезаването им очевидно е колкото за достигането до US Open, толкова и за доказване пред Таши.

Като продуцент на „Challengers", Зендея участва във всичко, от наемането на Лука Гуаданино за режисьор до избирането на локациите за снимките в Бостън и Ню Йорк. Италианецът Гуаданино е известен с опияняващите романтични драми „I Am Love" и „Call Me by Your Name". Той печели Зендея с това, че е „майстор на атмосферата".

Актрисата подбира и колегите си. Първо Джош О'Конър с мисълта: „Знаеш ли кой би бил страхотен? Онзи от „Короната“), след това Майк Фейст, когото е гледала в „West Side Story" на Стивън Спилбърг и на Бродуей в „Dear Evan Hansen".

Зендея третира тениса като танците и споделя „идеалните условия" за семейство

Подготовката за „Challengers"

Въпреки фигурата си на амазонка, Зендeя не е спортист и настоява пред Vogue, че „тренира само когато трябва". Това, което тя знае за света на тениса преди филма са „Серина и Винъс Уилямс. И вероятно Роджър Федерер".

С помощта на Брад Гилбърт (част от екипа на Коко Гоф), Зендея, Фейст и О’Конър тренират заедно в продължение на няколко месеца на три корта един до друг. Тренировките им продължават с фитнес, обяд и след това репетиции.

Научаването на играта е трудно.

„Първо имах малко време да науча основите, като опитвах просто да ударя ш*баното нещо. Единият ден си казваш: О, по дяволите, успях. Връщаш се на следващия ден… и ударът ти го няма", обяснява тя.

Освен с Гилбърт, Зендея работи и с Ерик Тайно, бивш играч от ATP тура, който тренира младите актриси, избрани за ролите на Винъс и Серина Уилямс в „Крал Ричард“ от 2021 г.

Времето помага на тримата актьори да достигнат до сложната химия, която изискват ролите им.

„Това бе първият ми голям американски студиен филм и Зендея беше наистина добра в това да накара мен и Майк да се чувстваме спокойни“, споделя О'Конър.

По време на една от тренировките по тенис актрисата има чувството, че изостава и предприема различна стратегия.

Започнах да третирам играта повече като танц - копиране на движение, маниери, каквото и да е. След този момент всичко беше като на денс битка“, обяснява актрисата, която има значителен опит с танците от продукциите на Disney.

Тактиката проработва.

„Кълна се, че след едночасова тренировка тя изглеждаше като професионалист. Беше истинско чудо", казва О'Конър.

Цената на славата

От няколко години Зендея е толкова известна, че буквално не може да излезе от къщата си. Подобна е ситуацията и с партньора ѝ Том Холанд, макар и при него славата да идва една идея по-късно - партньорът ѝ изгря след излизането на „Спайдър-мен: Завръщане у дома" (2017 г.).

„И двамата бяхме много млади, но моята кариера вече вървеше, а неговата се промени за една нощ. Един ден си дете, което се мотае в пъба с приятели (Холанд е британец), а на следващия ден си Спайдър-мен“. Определено видях как животът му се променя пред него. Tой обаче се справи наистина блестящо.”

В интервюто си Зендея се връща и към пътуване до Париж през есента на 2022 г., когато двойката иска да посети Лувъра.

зендея и том холанд в лувъра

Правителството на Франция не е очаровано от плана им. Реакцията е: „Вече има достатъчно туристи. Може да влошите положението.” Но Зендея и Холанд все пак се решават да отидат - в същата седмица кадри на двойката, която се държи за ръце, докато слуша аудио гид или позира пред Мона Лиза, се разпространяват надлъж и нашир в социалните мрежи.

„Всъщност беше добре. Свикваш с факта, оставаш напълно хладнокръвен със случващото се и просто си живееш живота.”

Слава им носи ползи. Музеят им позволява да останат след затваряне.

„Това беше едно от най-готините преживявания някога. Беше като „Нощ в музея“, сеща се Зендея.

Актрисата все пак продължава да се бори с това „как да съществува публично" - какво да споделя, на кое събитие да се покаже.

Колкото до въпроса защо не е активна в Instagram казва - „Прави ме много нещастна и тревожна.“

Бъдеще с деца и като режисьор

Зендея иска да създаде семейство, но не бърза да става родител.

За нея е въпрос на устойчивост как да продължи да се занимава с филмите си без това да взима от личния ѝ живот.

„Не искам непременно децата ми да се конкурират с професията ми. Често се питам: как изглежда бъдещето ми? Ще бъда ли завинаги публично лице?“

Зендея, интервю за Vogue, май 2024

Мечтаният сценарий за нея е да може да върши работа и да я паузира, когато се налага. Извън работата да има безопасен и защитен живот със семейството си и да не се притеснява, че ако не „доставя нещо", или не дава цялото си време, всичко ще изчезне.

Ето защо Зендея толкова обича да е на снимачната площадка – казва, че никъде не е по-свободна, не се чувства по-безопасно, не е по-концентрирана или по-творчески ангажирана. Когато не снима, се скита с аналоговата си камера и наблюдава сцени, в които не участва.

Мечтае да стане режисьор, така че обръща голямо внимание на начина, по който нещата са разкадровани, как се правят сторибордове, как режисьорите репетират и работят с екипа си – „подбирам по малко от различни хора и се надявам един ден да не се страхувам да се опитвам да ги направя сама“, казва тя.

„Ако има човек, който би могъл да бъде режисьор, без това да е суета за самата нея, това е Зендея“, твърди Лука Гуаданино.

„Тя е толкова любопитна към реалността, че в съчетание с тази строга дисциплина и нещо като научен интерес към техниката, мисля, че би била невероятна в това", завършва Гуаданино.

Metropolis, Зендея, Dune 2 Коя е Футура от романа "Метрополис", която вдъхнови костюма на Зендея за новия "Дюн"

The Challengers 2023 филм Зендея влиза в любовен триъгълник между тенисисти в трейлъра на Challengers


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024
Живот

Рап битката между Дрейк и Кендрик Ламар - обиди, педофилия и тайни деца

Музикалните издания Billboard и Rolling Stone я обявиха за Гражданската война на рапа

10:16 - 06.05.2024
Спорт

Изненадваща победа за Ландо Норис в Гран при на Маями във Формула 1

Въпреки че не спечели състезанието Верстапен увеличи преднината си в шампионата пред своя съотборник Серхио Перес

09:21 - 06.05.2024