Жена ли ще бъде следващият служебен премиер Снимка: © BoulevardBulgaria.bg

България се подготвя за предсрочни парламентарни избори, които трябва да бъдат организирани за пръв път от служебен кабинет назначен според последните промени в конституцията.

Според тях президентът има право да посочи служебен премиер като избере от хората, заемащи 10 длъжности в държавата. От тях най-напред отпаднаха омбудсмана Диана Ковачева, която беше избрана за съдия в Страсбург, както и заместничката ѝ Елена Чернева-Маркова, която подаде оставка.

След като ИТН върнаха третия мандат и президентът започна срещитес възможните кандидати за служебен премиер, управителят БНБ Димитър Радев даде да се разбере, че отпада от вариантите, тъй като „не е добра идея централната банка да се намесва в политически процеси“. Ако някой от подуправителите на централната банка решат да останат в „надпреварата“ за служебен министър-председател, те ще трябва да напуснат постовете си в БНБ.

Още преди срещите в президентството лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова президента да не посочва за служебен премиер нито председателя на Народното събрание Росен Желязков, нито председателя на Сметната палата Димитър Главчев.

И Желязков, и Главчев са политически фигури от ГЕРБ и едва ли някой от тях ще пренебрегне волята на Борисов.

Така на практика възможният избор за служебен премиер се свежда до двамата заместник-председатели на сметната палата Горица Грънчарова -Кожарева или Тошко Тодоров.

Преподавателят по конституционно право Пламен Киров коментира по-рано по Nova News "Струва ми се, че ще има служебен министър-председател и той ще бъде жена. Постът ще поеме Горица Кожарева, която е зам.-председател на Сметната палата", заяви Киров.

Ако и тя не се съгласи, докато бъде избрано ново Народно събрание, ще действа правителството в оставка, стана ясно от думите му.

Коя е Горица Грънчарова - Ножарева?

Горица Грънчарова-Кожарева стана зам.-председател на Сметната палата още през 2015 г. Първоначално тя беше предложена за титуляр на поста от ВМРО и НФСБ (подкрепящи тогавашния кабинет "Борисов 2"). Дори след като не успя да спечели, тя влезе в управлението на институцията през заместнически пост заедно с Тошко Тодоров, след формално предложение на Цветан Цветков.

През 2022 г. тя стана известна с отказа да допусне незаконно уволнения председател на институцията Цветан Цветков до работа.

По-късно КС потвърди, че освобождаването на Цветков е станало в противоречие с Конституцията, но вместо той да бъде възстановен на служба, ГЕРБ и ПП-ДБ решиха да го заменят с Димитър Главчев.

Кожарева е и съпруга на бившия прокурор и бивш член на ВСС Михаил Кожарев, който беше сред публичните поддръжници на Иван Гешев.

Кой е Тошко Тодоров?

Тошко Тодоров от Сметната палата е известен като част от първия екип от финансови и икономически експерти на ГЕРБ. През 2009 г. Тодоров дори се яви заедно с Бойко Борисов и Владислав Горанов на предизборен дебат срещу Сергей Станишев, Пламен Орешарски, Илияна Йотова и Явор Куюмджиев.

През 2015 г. формално той беше предложен за заместник на Сметната палата от новоизбрания ѝ ръководител Цветан Цветков, който на свой ред бе номиниран от ГЕРБ и "Реформаторския блок".

Друга възможна хипотеза е да бъде избран и нов омбудсман и негов заместник.

Премиер по "домовата книга": Как НС създаде 10 нови проблема, за да реши един

Кой кой е от възможните служебни премиери?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024
Живот

Рецепта за козунак? А какво ще кажете за козуначени мъфини

Великден през 2024 година звучи като време за по-практично приготвяне на храна

10:04 - 27.04.2024
Спорт

5 домашни упражнения, след които да се почувствате 5 пъти по-добре

Карин Околие ни показа няколко упражнения с DAJLIEN - колекцията за домашни тренировки на IKEA

09:29 - 27.04.2024
Важно днес

Fitch: Отлагане на членството в еврозоната, може да се отрази негативно на рейтинга на България

Според Fitch България ще изпълни всички критерии до края на 2024 година

09:10 - 27.04.2024
Политика

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024