Жена с починало дете с Даун осъди "Майчин дом"

Пациентка е спечелила дело срещу болница "Майчин дом"/Национална генетична лаборатория, заведено заради проведени неправилни генетични изследвания, вследствие на които жената е родила дете със синдром на Даун. Лечебното заведение трябва да плати 30 000 лв. обезщетение за нанесени неимуществени вреди на пострадалата за жена, плюс лихви.

За случая и окончателното решение на Върховния касационен съд съобщи д-р Мария Петрова, адвокат по медицинско право, в публикация във Facebook. Решението по делото е окончателно.

"Болницата е осъдена не защото ищцата е родила дете със синдром на Даун, а защото екипът ѝ е нарушил правото на избор на бременната, като два пъти е давал грешни резултати и интерпретации на генетично изследване и я е уверявал, че детето е здраво. Имаме стандарт по медицинска генетика, който е нарушен! Положена дължим грижа - липсва!", обяснява адвокатката, която е представлява ищцата на три инстанции.

От публикацията става ясно, че бременната жена е посещавала редовно прегледи (средно през 20 дни, с три направени фетални морфологии, два биохимични скрининга, две генетични изследвания и множество ехографии) и ясно е заявила, че иска да направи аборт, ако детето има генетичен проблем/увреждане.

Била е уверена от лекарите, че такъв няма, а плодът ѝ е здрав.

Оказва се, че не е така.

"За медицински неграмотните да поясня, че синдром на Даун не е козметичен дефект, той може да включва в себе си множество и тежки увреждания (в казуса детето е родено с такива от страна на сърдечно-съдовата система, станали причина за ранната му смърт.)", обяснява адвокатката.

Д-р Мария Петрова добавя коментар, защото от конкретния случай има какво да се научи от развитието на делото. Според нея изводите са три:

1. Правото на информиран избор трябва да се зачита! Всяка една жена има право да бъде информирана и да избере дали да роди или не дете с увреждания, ако те могат да бъдат пренатално диагностицирани! Ако могат да бъдат лекувани, тя трябва да знае това, вкл. разумните алтернативи и рисковете.

2. Липсата на стандарт по фетална медицина поражда редица проблеми, сред които това, че се допуска всякакви специалисти да се “упражняват” и поради “недоглеждане” да има дете родено без два бъбрека, друго родено без стомах, трето с тежки лицево-челюстни малформации, още и още неща, които един добър специалист може сравнително рано да диагностицира, особено ако има стандарт и контрол (какъвто липсва в България). Имаме и такива дела, по които тепърва очакваме развитие. Иначе това да не “познаят” пола на бебето дори не го приемаме като съществен пропуск.

3. Много лекари са си свършили работата през пръсти доверявайки се на едни неверни изследвания, като за момент не са поставили под съмнение случващото се. Изненадващо за мен беше да разбера, че първоинстанционният съд очакваше такава критичност от бременната, но не и от лекарите ѝ. Искрено се надявам да върнем клиничното мислене и да постигнем разумна доза съмнение, което винаги е водело медицината, науката напред!

Може да прочетете цялото решение на съда тук.

Адвокат Мария Петрова е основател на първата в България специализирана кантора по медицинско право LexMedicaBG. Тя е сред малцината специалисти в Европа, притежаващи магистърска степен по хуманна медицина (завършила е Хуманна медицина в Медицински университет-София и е лекар), а впоследствие и право в Юридическия факултет на СУ, където се дипломира като юрист.

Адв. Петрова е завършила Здравен мениджмънт и обществено здраве в Медицински университет – София, Факултет по Обществено здраве – София Специализирала е в Англия, Германия, Австрия и Франция в области като „Медицинско право", "Европейско здравно право", "Здравна медиация и разрешаване на конфликти в здравеопазването", "Правни аспекти на медицинските/лекарските грешки".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024