Жените от родната област на Сергей Шойгу излязоха на протест срещу войната

Протестите срещу мобилизацията в Русия достигнаха и най-бедната област в страната - Тува - която е и регионът с най-голям дял на загиналите войници в досегашните бойни действия в Украйна.

Около 20 жени с деца се събраха в Кизил, централния град на Тувинската република, за да заявят съпротивата си срещу войната и мобилизацията.

Записи от протеста в Telegram показват, че полицията арестува млади и възрастни жени с груби методи, като ги вкарва в камионетки и автобуси.

Недоволството на хората е символично - това е родният край на руския министър на отбраната Сергей Шойгу, който е един от идеолозите на инвазията в Украйна.

Според "Интерфакс" - военните комисариати в Тува вече са "изпълнили плана за частична мобилизация", без да се съобщава колко точно мъже са вкарани в поделението на местната мотострелкова бригада.

Цялото население на областта е малко над 320 000 души.

Агенцията съобщава още, че "властите на републиката ще платят 5000 рубли (86 долара) за всяко непълнолетно дете на баща, който е мобилизиран на фронта". Властта твърди, че ще "помага и за разрешаване на битови проблеми" на семействата, които остават без мъжете си.

Масовата бедност и безработица е един от основните мотиви на местните жители да се включат в армията като доброволци и да рискуват живота си.

Република Тува е поредната етническа област в Русия, от която Путин предпочита да попълва редиците на армията си - наред с Дагестан, Бурятия, Чечня и Якутия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024