Жертвите на бедствието "Каховка" са 45, още 31 души са безследно изчезнали Снимка: © Getty Images

Жертвите на катастрофалните наводнения след рухването на стената на "Каховка" в Украйна стигнаха до 45 души, а замърсяването на водите в региона принуди властите да забранят използването на черноморското крайбрежие при Одеса.

Загиналите при бедствието на 6 юни в контролираните от Киев територии са 16 души, а 31 са безследно изчезнали, по данни на Вътрешното министерство на Украйна. Евакуирани са 3614 души, сред които 474 деца и 80 мъже и жени с увреждания.

Отделно от това - руските окупационни власти твърдят, че 29 души са загинали от наводнението в окупираните зони.

Междувременно ООН осъди поведението на руската администрация, която блокира достъпа на хуманитарни помощи в окупираните зони в южна Украйна, които бяха засегнати от наводнението.

Властите не разрешават на доброволците на ООН да влязат в населените места под военен контрол и вместо това твърдят, че сами щели да предоставят "максимална" подкрепа за засегнатите общности.

Плажовете на украинския град са обявени за "неподходящи за плуване заради сериозно влошаване на качеството на водата" и "истинска заплаха за здравето на местните жители".

Бреговата линия така или иначе почти не се използва след избухването на войната заради минирането на морето.

Качеството на водата спада все повече заради придошлите води на Днепър, като са открити следи от салмонела, яйца и ларви на червеи, както и наднормени нива на ешерихия коли.

"Наличието на тези биологични патогени във водата в района на Одеса, включително в Черно море, представлява реална опасност за живота и здравето на населението", се казва в предупреждение от местните власти.

Забранява се и продажбата на риба и морска храна от неидентифицирани места за риболов. Властите в град Миколаив също забраниха на хората си да пият вода от чешмите, да плуват или да ловят риба, след като и при тях бяха открити вредни бактерии.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024