Патриарх Неофит: "Живеем в свят на болка и тъга". Папа Франциск осъди алчността и направи връзка с Украйна

Нека отворим сърцата си за страдащите, обезнадеждените, да покажем, че нашето християнство е живо и действено, че то е не само думи, но е и дела - чрез любов, състрадание и милосърдие, призова патриарх Неофит в празничното си слово за Рождество.

"Светът, в който живеем, независимо от целия си материален и културен напредък, продължава и днес да бъде свят на болка и тъга, на неправда и незачитане на човешката личност. Бог ни се открива по най-непосредствен начин в нашия ближен, в човека до нас, който търси и жадува любов и милосърдие. Ето защо, свят, който пренебрегва и забравя човека, неизбежно ще бъде такъв, който лесно и бързо забравя и Бога", каза главата на българската православна църква.

След няколко години на рестрикции, папа Франциск отслужи тържествена литургия на Бъдни вечер пред 7000 души в базиликата Свети Петър. Около 4000 човека бяха навън на площад Свети Петър в сравнително топлата нощ.

Алчността и жаждата за власт са толкова големи, че някои искат да „погълнат дори своите съседи, своите братя и сестри“, каза светият отец, очевидно имайки предвид войната в Украйна.

Папа Франциск

Стоейки отстрани на олтара през по-голямата част от литургията, папа Франциск говори и за консуматорството, което е „опаковало“ празника. Той отправи молба към хората да преоткрият значението му и да си спомнят за онези, които страдат от война и бедност .

„Колко войни сме виждали! А на колко места дори и днес се отнасят с презрение към човешкото достойнство и свобода!", каза още той.

„Както винаги, основните жертви на тази човешка алчност са слабите и уязвимите. Мисля преди всичко за децата, погълнати от война, бедност и несправедливост.“, добави папа Франциск.

По-рано този месец папата призова хората да харчат по-малко за коледни празненства и подаръци и да споделят средствата си с украинците, за да им помогнат да преживеят зимата.

Папа Франциск отбеляза 86-ия си рожден ден миналата седмица. Като изключим заболяването на коляното му, изглежда като цяло е в добро здраве, пише "Гардиън".

В неделя е и традиционната благословия „Urbi et Orbi“, която се прави от централния балкон на базиликата Свети Петър пред десетки хиляди хора на площада отдолу.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024
Политика

Сърбия издирва дете, президентът обаче задейства свой AMBER alert

Aлександър Вучич обяви "тежки дни" за страната, докато цяла Сърбия търси двегодишно дете

08:04 - 28.03.2024