Журналисти и преподаватели настояват Румен Радев да даде убежище на Алексей Алчин

Президентът Румен Радев е призован да даде право на убежище на руския гражданин Алексей Алчин, за да спре течащата процедура по екстрадиция му в Русия.

Апелът е отправен с отворено писмо, което е подписано от журналисти, университетски преподаватлеи и общественици след първоинстанционното решение на съда във Варна да одобри връщането на Алчин в Русия въпреки протестите.

Сред авторите на писмото са Огнян Минчев, Красен Станчев, Михаил Иванов, Стефан Дечев, Владимир Йончев, Горан Благоев и др.

В писмото си до Румен Радев те посочват, че Алечин живее в България от около 5 години, има българска лична карта, постоянен адрес и работа, като тренира деца по бойните изкуства кендо и иайдо. Той е мотивирал решението си да напусне Русия с това, че е получил информация, че ще стане обект на репресии заради бизнеса си.

През февруари 2022 г. Алчин участва в антивоенния протест във Варна, когато запалва руския си паспорт в знак на несъгласие с инвазията в Украйна.

"Два дни след протестния акт във Варна руснакът е уведомен от българските власти, че е обект на международно издирване и Москва е изпратила официално искане за екстрадицията му", посочват авторите на апела към Радев.

Те посочват, че още през март 2022 г. в съвета на европейските министри на правосъдието и вътрешните работи е изразена обща позиция на държавите от ЕС, че "действията на Русия представляват толкова сериозно нарушение на международното право и международните споразумения, че оправдават избора на много държави членки да не разглеждат искания от Русия и Беларус за сътрудничество по наказателно правни въпроси, като си запазват правото на преценка за всеки отделен случай" .

Алексей Алчин е поискал политическо убежище през юни в България, след като е бил задържан от МВР - до момента молбата му още няма отговор, а съдебната процедура за екстрадицията е пред обжалване пред последна инстанция.

"Ние сме категорични, че екстрадирането на руския гражданин Алчин ще бъде сериозен удар по авторитета на България пред демократичния свят. Страната ни не може да бъде съюзник на процеси по погазване на човешките права, неутрализиране на неудобните свободни граждани и политическа саморазправа.

Разчитаме, господин Президент, че ще упражните своето правомощие по чл. 98, т.10 от Конституцията и ще предоставите убежище на Алексей Алчин", настояват авторите.


Казусът "Юрюн": България го третира като престъпник, Полша - като политически бежанец


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024