Президентът Румен Радев е призован да даде право на убежище на руския гражданин Алексей Алчин, за да спре течащата процедура по екстрадиция му в Русия.

Апелът е отправен с отворено писмо, което е подписано от журналисти, университетски преподаватлеи и общественици след първоинстанционното решение на съда във Варна да одобри връщането на Алчин в Русия въпреки протестите.

Сред авторите на писмото са Огнян Минчев, Красен Станчев, Михаил Иванов, Стефан Дечев, Владимир Йончев, Горан Благоев и др.

В писмото си до Румен Радев те посочват, че Алечин живее в България от около 5 години, има българска лична карта, постоянен адрес и работа, като тренира деца по бойните изкуства кендо и иайдо. Той е мотивирал решението си да напусне Русия с това, че е получил информация, че ще стане обект на репресии заради бизнеса си.

През февруари 2022 г. Алчин участва в антивоенния протест във Варна, когато запалва руския си паспорт в знак на несъгласие с инвазията в Украйна.

"Два дни след протестния акт във Варна руснакът е уведомен от българските власти, че е обект на международно издирване и Москва е изпратила официално искане за екстрадицията му", посочват авторите на апела към Радев.

Те посочват, че още през март 2022 г. в съвета на европейските министри на правосъдието и вътрешните работи е изразена обща позиция на държавите от ЕС, че "действията на Русия представляват толкова сериозно нарушение на международното право и международните споразумения, че оправдават избора на много държави членки да не разглеждат искания от Русия и Беларус за сътрудничество по наказателно правни въпроси, като си запазват правото на преценка за всеки отделен случай" .

Алексей Алчин е поискал политическо убежище през юни в България, след като е бил задържан от МВР - до момента молбата му още няма отговор, а съдебната процедура за екстрадицията е пред обжалване пред последна инстанция.

"Ние сме категорични, че екстрадирането на руския гражданин Алчин ще бъде сериозен удар по авторитета на България пред демократичния свят. Страната ни не може да бъде съюзник на процеси по погазване на човешките права, неутрализиране на неудобните свободни граждани и политическа саморазправа.

Разчитаме, господин Президент, че ще упражните своето правомощие по чл. 98, т.10 от Конституцията и ще предоставите убежище на Алексей Алчин", настояват авторите.


Казусът "Юрюн": България го третира като престъпник, Полша - като политически бежанец


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Прокуратурата поиска 15 г. затвор за Кристиан Николов, обвинен за смъртта на Милен Цветков

Държавното обвинение иска по-тежка присъда за обвияемия за смъртта на Милен Цветков.

Русия иска да скрие вота на над 190 държави в ООН при осъждането на псевдореферендумите ѝ

Москва настоява за таен вот, за да "прикрие" съюзниците си

Николай Събев отказа да е депутат, но остава "част от отбора на ПП"

"Политическият start-up вече е утвърдена партия, и аз съм спокоен за бъдещето й"

Двама в ГЕРБ, избрани с преференции, се отказаха в полза на Георг Георгиев

Изненадващ следизборен "листопад" в ГЕРБ Ловеч

"Капитан Андреево" ще стане обект от националната сигурност

Напрежението в БАБХ вкара служебния кабинет в обяснителен режим

WSJ: Украйна вече получава повече танкове от бягащите руснаци, отколкото от Запада

Русия се оказа най-големият "доставчик" на тежко въоръжение

Babylon Berlin 4: Новият сезон на култовия германски сериал тръгва по HBO Max

Часовникът спира в Берлин през 1930 г., точно след Голямата депресия и началото на възхода на Нацистката партия на Адолф Хитлер