Журналисти започнаха петиция срещу ограничения достъп до Народното събрание Снимка: © Народно събрание

Петиция, организирана от журналиста Владимир Христовски (БГНЕС), започна да събира подписи срещу ограничаването на достъпа на политическите репортери до депутатите в ремонтираната сграда на Партийния дом.

"Журналистите, отразяващи работата на парламента са подложени на безпрецедентни ограничения, наложени по нечия заръка с оправданието, че в страната върлува коронавирус", се казва в обръщението към президента, премиера, председателя на Народното събрание, омбудсмана, всички партии и медии в страната.

В момента депутатите нямат пряк достъп до депутатите, както в кулоарите на старата сграда на парламента. Възможността им да следят работата на народните представители е през монитори, разположени в стая на приземния етаж на Партийния дом.

В сряда обаче политическите репортери останаха без звук и картина от пленарната зала заради технически проблем.

"Все още няма отговор кой и защо отряза достъпа на журналистите до народните избраници и кой нареди връзката с депутат да се осъществява чрез PR на партията, който удобно може да го скрие или да реши от негово име, че сега не е удобно да отговаря на въпроси", се казва в петицията.

Не е 18 млн., не е 23 млн., ремонтът на Партийния дом струва над 40 млн. лв.

"Така ли се гарантира свободата на словото, г-жо Караянчева и г-н Борисов? Защо четвъртата власт е натикана в приземния етаж на бившия Партиен дом?", пита авторът на подписката.

Той настоява "да се сложи край на това безумие" и да се осигури безпроблемен достъп на журналистите до работата на депутатите.

"Обществото има крещяща нужда да бъде информирано точно и коректно, както и репортерите да задават въпросите на хората на народните избраници", казва петицията. Това е вторият призив за премахване на ограниченията за журналистите в парламента след позицията на Асоциацията на европейските журналисти.

Новата пленарна зала поставя журналистите в "изолатор"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

Vol. 23: Ким Чен Ун > Дуа Липа, "Totally Spies" се завърна, Мая да върне паролите за TikTok

5 новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z в редакцията на "Булевард България"

09:30 - 25.05.2024
Важно днес

Нацистко парти в скъп курортен бар шокира Германия

"Германия на германците. Чужденците - вън" и хитлеристки поздрави провокираха разследване на службите за сигурност

17:36 - 24.05.2024