Снимка: © Народно събрание

Петиция, организирана от журналиста Владимир Христовски (БГНЕС), започна да събира подписи срещу ограничаването на достъпа на политическите репортери до депутатите в ремонтираната сграда на Партийния дом. 

"Журналистите, отразяващи работата на парламента са подложени на безпрецедентни ограничения, наложени по нечия заръка с оправданието, че в страната върлува коронавирус", се казва в обръщението към президента, премиера, председателя на Народното събрание, омбудсмана, всички партии и медии в страната. 

В момента депутатите нямат пряк достъп до депутатите, както в кулоарите на старата сграда на парламента. Възможността им да следят работата на народните представители е през монитори, разположени в стая на приземния етаж на Партийния дом. 

В сряда обаче политическите репортери останаха без звук и картина от пленарната зала заради технически проблем. 

"Все още няма отговор кой и защо отряза достъпа на журналистите до народните избраници и кой нареди връзката с депутат да се осъществява чрез PR на партията, който удобно може да го скрие или да реши от негово име, че сега не е удобно да отговаря на въпроси", се казва в петицията. 

Не е 18 млн., не е 23 млн., ремонтът на Партийния дом струва над 40 млн. лв.

"Така ли се гарантира свободата на словото, г-жо Караянчева и г-н Борисов? Защо четвъртата власт е натикана в приземния етаж на бившия Партиен дом?", пита авторът на подписката. 

Той настоява "да се сложи край на това безумие" и да се осигури безпроблемен достъп на журналистите до работата на депутатите. 

"Обществото има крещяща нужда да бъде информирано точно и коректно, както и репортерите да задават въпросите на хората на народните избраници", казва петицията. Това е вторият призив за премахване на ограниченията за журналистите в парламента след позицията на Асоциацията на европейските журналисти. 

Новата пленарна зала поставя журналистите в "изолатор"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Христов: Ще има български филм с "Оскар", когато има пари

Режисьорът на "Страх" определи като "буря в чаша вода" критиките на Теодор Ушев към избора на българското предложение за наградите

2,4 млрд. лв. от Плана за възстановяване са само за въглищните региони

Перник, Стара Загора и Кюстендил ще получат целева подкрепа

Весела Казакова, Мина Милева и "наказателният вот" срещу филмите им в България

"Това е наказание срещу успеха на всички, които светът призна - и то западният свят"

Изследване от Швеция: Covid-19 засяга по-малко хора, ако близките им са ваксинирани

Ваксините играят ключова роля не само за индивидуалната, но и за колективната защита във високорискова среда

Вирусолозите предлагат по-строги мерки: "Ние сме в извънредна ситуация"

"Излизането от тази вълна зависи от нашето разумно поведение като общество"