Снимка: © getty images

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев обвърза отказа на българското правителство да одобри началото на преговорите за членство в ЕС със ситуацията преди парламентарните избори в София през март 2021.

"За мен е много тежко, защото това е голяма неправда. Смятам, че този отказ не е по желание на премиера Бойко Борисов и на българския народ, а е политика преди изборите. Когато аз и Борисов подписахме Договора за добросъседство, мечтаехме целите Балкани да бъдат част от ЕС. Но нека да дадем шанс на следващите дни в периода до декември, когато ще се проведе първата междуправителствена конференция", каза Заев. 

Коментарът му дойде часове, след като външният министър Екатерина Захариева обяви, че България все още не одобрява преговорната рамка на ЕС и Северна Македония, защото съседната страна не изпълнява всички условия по Договора за добросъседство от 2017 г. 

България одобрява преговорите на ЕС с Албания, но не и с Македония

В официална позиция на Скопие се казва, че ветото на България "не е в духа на добросъседските отношения" и че "европейската интеграция не може да бъде заложник на двустранни искания". 

"Ние сме сигурни кои сме и какви сме. Винаги сме били македонци, които говорят македонски език, със силно чувство на самоопределение, което не подлежи на преговори и не може да бъде подлагано под въпрос. Македонската идентичност и македонското национално самосъзнание винаги е било високо изразено и на научно, и на духовно ниво", се казва в позицията на правителството на Заев. 

"Имаме общи геополитически интереси, както за себе си, така и за региона. Общият ни интерес е целият балкански регион по-бързо да се интегрира в ЕС, да се обвържем инфраструктурно, да улесним движението на хора, стоки и капитали чрез Коридор 8, да изградим добри условия за бизнеса и да увеличим инвестициите - това е истинският патриотизъм и лидерство", казват още от Скопие в апела си към София.

Иван Костов: Проблемът на Северна Македония не е с България, а с ЕС


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Techem инвестира 2 млн. лв. в нова смарт система за отчитане

360 сгради в София и над 500 сгради в Пловдив и Плевен ще бъдат оборудвани с новите четци

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?