Какво построиха в света и какво не построиха в Русия архитектите, които Путин изгони с войната

Повечето от най-големите архитектурни студиа в света спряха работата си в Русия, след като Москва нападна Украйна.

През 2022 г. архитектите, които Владимир Путин изгони от страната си със започването на война, финализиха част от забележителните си проекти в други държави. Проектите си в Русия - предимно в Москва, оставиха недовършени, а някои и незапочнати. 

Да видим какво беше построено по света и какво можеше да бъде, но не е - в Русия.

Жилищен комплекс "Valley" в Амстердам

Жилищен комплекс "Valley" в Амстердам

Комплексът е издигнат върху руините на няколко обекта - тайвански търговски център, онкологичен център, направен от пристанищни контейнери и пазара "Ротердам Марктол" в столицата на Нидерландия.

През септември 2022 г. студио MVRDV завърши "Valley". Комплексът се простира на 75 000 кв. м. в бизнес района Зеидас в Амстердам.

Сградата е обявена за най-добрия нов небостъргач в света за 2021 г. на наградите Emporis Skyscraper Awards Valley.

Виждаме широки балкони със зеленина. Растенията са над 13 500. Апартаментите са 198 на брой, а под тях има седем офисни етажа. Стените разполагат с вградени къщички за птици и прилепи, с кошери за пчели и "домове" за други насекоми. Няма ограден двор и не само жителите на комплекса могат да влизат в градината. На първия етаж има галерия.

Общо 40 000 каменни плочи са ползвани за фасадата. Положени са в произволен ред, а комбинациите са определени с помощта на софтуер.

Известният ландшафтен архитект Пийт Удолф е отговорен за озеленяването.

Жилищен комплекс RED7 в Москва

Жилищен комплекс RED7 в Москва

Студиото MVRDV има и проект в Москва. Това е комплексът RED7. Той се простира на 52 000 кв.м. площ. Състои се от луксозни апартаменти, спортен център, гъвкави работни пространства, места за събития и скай дек - платформа за наблюдаване на панорамни гледки, която се инсталира на небостъргачи.

В началото на войната архитектурното студио обяви, че спира цялата си дейност в Русия. RED7 е почти напълно готов, когато MRVD го оставя. В момента го довършва руската ГК Основа.

Предвижда се да бъде пуснат през 2023 г.

Небостъргачът цилиндър One Park Drive в Лондон

Небостъргачът цилиндър One Park Drive в Лондон

Студиото на швейцарците Жак Херцог и Пиер дьо Мьорон е отговорно за този проект. Дуото има опит с почти всичко в света на архитектурата - от вили на италианското езеро Лугано до Олимпийския стадион в Пекин. Най-много работят с клиенти от Великобритания. Славата им започва преди 20 години с проекта на модерния музей "Тейт" в старата лондонска електроцентрала. Друго в портфолиото им е е зъбчатият стъклен пръстен на изследователския център "АстраЗенека" в предградията на Кеймбридж от 2021 г.

Херцог и дьо Морьон щяха да построят арена за футболния клуб "Челси" в Лондон, с препратки към готическата архитектура, но проектът не се осъществи - според Financial Times поради проблеми с визата на Роман Абрамович, който бе един от инвеститорите в проекта.

През 2022 г. дуото завърши първия си жилищен небостъргач във Великобритания - елитния комплекс One Park Drive. Той се намира в квартала Канари Уарф. Наскоро бе признат за най-доброто многоетажно жилище на наградите New London (основна архитектурна награда в града).

Сигурно си мислите, че в пространства със заоблени стени е трудно да се изберат мебели. Но цилиндърът всъщност се състои от "кубчета", в които се намират обикновени апартаменти. Просто са инсталирани на кръгли платформи.

Небостаргачът е на 58 етажа. На първите два има мезонети с малки вътрешни дворове. Двете партерни нива са заети от кино, фитнес клуб и библиотека.

Жилищен комплекс "Бадаевски" в Москва

Жилищен комплекс "Бадаевски" в Москва

През 2019 г. "Бадаевски" на Жак Херцог и Пиер дьо Мьорон е обявен за победител в категорията „Бъдещи проекти – Жилища“ на Световния архитектурен фестивал WAF. Други награди, спечелени на същия фестивал, са „WAFX –Re-use“ и „Бъдещи проекти – Генерално планиране“.

Колоните са 35-метрови. Над 100 000 квадратни метра са предвидени за апартаменти, офиси и магазини. 

Очаква се да бъде довършен през есента на 2023 г.

Сградата на Заха Хадид в Шарджа

Сградата на Заха Хадид в Шарджа

Студиото, сътворило този проект в Шарджа, Обединени арабски емирства, е Zaha Hadid Architects (ZHA). То е кръстено на покойната иракско-британска архитектка Заха Хадид. 

Тя е първата жена, получила наградата "Прицкер" за архитектура - през 2004 година. Удостоявана е и с най-престижната награда в Обединеното кралство – наградата „Стърлинг“ - през 2010 и 2011 година. През 2012 г. Кралица Елизабет II ѝ присъжда титлата дама командор за приноса ѝ. Хадид става първата и единствена жена, наградена със златния медал от Кралския институт на британските архитекти през 2015 г. Година по-късно тя умира от сърдечен удар на 65-годишна възраст.

Сградата се ползва от BEEAH Group Holding, компания, занимаваща се с проекти, свързани с транспорта и енергетиката.

Постройката е високотехнологична. Интелигентна система контролира температурата и осветлението, а слънчевите батерии, на които работи, са Tesla. Уебсайтът на ZHA споменава, че получената енергия от слънцето е достатъчна за нужните на комплекса както за през деня, така и за през нощта.

Технопарк Sperbank - Сколково, Москва

Технопарк Sperbank - Сколково, Москва

Московският район Сколково се смята за сицилиевата долина на Русия. Научният технологичен парк, проектиран от ZHA, е предназначен да приема нововъзникващи ИТ, биомедицински, енергийни, ядрени и космически компании. Площта му е 131 000 квадратни метра. Стъклената фасада има сводест отвор в центъра. 

Каква ще е съдбата на проекта не е известно.

Сградата на "Старите поръчки" във Венеция

Сградата на "Старите поръчки" във Венеция

Тя се намира на площад Сан Марко, в сърцето на Венеция. В продължение на 500 години всичките ѝ етажи, с изключение на първия, са затворени за обществеността. Сега, в допълнение към офиса на Generali, има галерия и друг офис на The Human Safety Net - благотворителното подразделение на застрахователната компания.

По проекта работи екип от 36 реставратори, 20 архитекти от "Дейвид Чипърфийлд Архитекти" и инженери, които са отговорни за новата система за защита от наводнения. Много местни занаятчии, запознати с древните венециански технологии, са участвали в работата. Стените са покрити с декоративна мазилка и вар. Подове са пресъздадени по същия начин, както преди 500 години - с помощта на естествени пигменти върху варовик и лакове от варено ленено масло.

От покрива, където сега работи кафенето с тераси, може да се види базиликата Сан Марко.

Телефонната палата в Москва

Телефонната палата в Москва

Една от най-разпознаваемите сгради в Москва - тази на телефонната палата, строена през 19 век, щеше да бъде реставрирана от "Дейвид Чипърфийлд Архитекти", но студиото публично се отрече от проекта малко след началото на войната. Сега той е взет от архитектите на APEX и местна фирма, специализирана в реставрирането на стари сгради.

Очаква се сградата да е готова пред 2025 г. 

Център за сценични изкуства "Тайпе"

Център за сценични изкуства "Тайпе"

Холандското студио ОМА представи един от най-трудните и дългоочакваните си проекти – Центърът за сценични изкуства "Тайпе" (TPAC). Откриването му е насрочено за 2015 г., но многократно се отлага заради фалита на главния изпълнител и пандемията.

Още преди официалното откриване CNN включи обекта в списъка на "сградите, които ще променят света" през 2022 г., а Time - в топ 100 на световните атракции. Не само заради грандиозната архитектура.

Вътре има три театъра. Зад сцената на огромния глобус има 800 места и прозорец, който се монтира в различни комбинации.

Покривът разполага с наблюдателна площадка. Има много прозорци с изглед към сцените и офис пространствата. Минувачите могат да виждат какво се случва в театрите.

Концепцията на архитектите, е че постановките трябва да може да се гледат и без билет. Не е ясно обаче дали дирекцията на TPAC е на същото мнение.

Реконструкцията на Третяковската галерия (проект)

Реконструкцията на Третяковската галерия (проект)

Това е най-голямото музейно помещение в Русия. То съхранява обширна колекция от руско изкуство - произведения на художници като Малевич, Кандински, Шагал, на съветски художници като Александър Дейнека и Вера Мухина.

Проектът на студио ОМА цели да увеличи общата площ на 61 091 кв.м. 

Реконструкцията обаче не е започнала и бъдещите планове не са известни, а ОМА вече не работи в Русия.

Сградата "Echo" на Технологичния университет в Делфт

Сградата "Echo" на Технологичния университет в Делфт

Друго успешно холандско студио е UNStudio. Строителите на известния мост Еразъм, превърнал се в символ на Ротердам, наричат проекта си "Echo" шефьовър. Той се намира в град Делфт.

"Echo" се захранва от 1200 слънчеви панела. Добра изолация и система за съхранение на топлина и студ гарантират, че сградата може да осигури дори повече енергия, отколкото е необходима за всекидневното ѝ предназначение. 90% от мебелите в сградата са от рециклиран материал или вече използвани.

Комплексът се състои от 300 класни стаи и седем мащабни аудитории. Най-голямата побира 700 души и е проектирана с подвижни прегради, които могат да я разделят на три отделни пространства за около 15 минути.

Жилищен комплекс K31 Courtyard в Москва

Жилищен комплекс K31 Courtyard в Москва

Архитектите от UNStudio имат и проект в Москва - K31 Courtyard. Името идва от това на улицата - Кржижановски 31 (31 Кржижановского). Сайтът на UNStudio показва, че сградата е в процес на проектиране. Площта ѝ е 118 000 кв.м., а височината - 145 метра. 

Студиото има и друг неосъществен проект в Русия - за кражбрежната ивица на гр. Сочи - мащабен курорт за отдих с площ над 288 000 кв.м.

Стадион "Лусаил" в Катар

Стадион "Лусаил" в Катар

Всички вече сме чували за "Лусаил" - един от осемте стадиона, построени за Световното първенство в Катар през 2022. Съоражението е най-големият стадион в страната, с впечатляващия капацитет за 80 хиляди души. Стойността му е 67 милиарда долара.

Студиото Foster + Partners отбеляза, че в дизайна на "Лусаил" има много препратки към ислямската култура.

Guardian съобщи, че от самото начало много архитектурни критици са силно притеснени - според изданието над 6,5 хиляди работници мигранти са загинали на строителни площадки. Властите в страната не отричат масовата смърт.

Работната ръка в Катар е предимно от имигранти и техните права станаха тема, по-обсъждана от Световното

Foster + Partners рядко се занимават със спортни арени. Предишният им подобен проект е отпреди 15 години – тогава заедно с архитектурната фирма Populous, реконструират олимпийския стадион "Уембли". Този опит е неуспешен - архитектите не спазват сроковете и надхвърлят бюджета, което доведе до съдебни спорове.

След 2021 г. Foster + Partners няма обявени проекти в Русия. През 2021 г. студиото завърши строителството на централата на Руската медна компания в Екатеринбург.

Галерия "Бърел" в Глазгоу

Галерия "Бърел" в Глазгоу

John McAslan + Partners отговаря за реставрацията на един от най-важните музеи на изкуството в Шотландия. От 1983 г. "Бърел" съхранява китайска керамика, персийски килими, картини на Дега, Мане и Сезан, фрагменти от исторически сгради и скулптури на Роден - общо около девет хиляди експоната.

Магнатът корабостроител Уилям Бърел ги събира от 15-годишна възраст и след това ги дава на града. В сравнение с Британския музей с осемте му милиона експоната, глазгоуският е сравнително малък като площ. През 1990 г. градът печели титлата Европейска столица на културата именно заради музея.

Сградата се определя като традиционна. Едновременно прилича на оранжерия, замък и манастир с двор. През 80-те години на миналия век оригиналните му създатели, младите архитекти от Кеймбридж Бари Гасон, Брит Андресен и Джон Мюние, на практика превръщат музея в част от колекцията – те вплитат средновековни витражи и портали, събрани от Уилям Бърел, в тъканта на сградата.

С течение на времето галерията посещават по-малко хора, а сградата страда от течове. Студиото John McAslan + Partners се заема да я възстанови. Изложбеното пространство е разширено с една трета чрез пренареждане, без да се добавя допълнителна площ. Архитектите предлагат и да се премести централният вход, който преди това се намира в централното крило, скрит от външни лица. Сега се влиза през двора.

Интериорът взаимства елементи от замъка Хътън, който е друга собственост на Уилям Бърел. Мюние, един от триото на оригиналните създатели, не е особено недоволен от това, но екипът, отговорен за реставрацията следва своите планове.

Страховете на Мюние се оказват напразни.

"Все още е Бърел. Усещам душата и сърцето му.", казва бившият куратор на галерията Розмари Уот.

Културен комплекс "Мосфилм" в Москва

Културен комплекс "Мосфилм" в Москва

На мястото е филмовото студио "Мосфилм", на което е кръстен комплексът. Има и 230 апартамента. 

В навечерието на войната, сградата е почти готова. След това John McAslan + Partners спират работа по проекта. Той е завършен за няколко месеца от друга местна фирма и заработва от август месец 2022 г.

Интериорът, който възхити дизайнерите - Lunain на Луи Денаву

Ние използваме "бисквитки" и други персонализиращи технологии, за да подобрим вашето преживяване в нашия сайт, да ви покажем персонализирано съдържание, таргетирана реклама, за да анализираме трафика на сайта и да проследим откъде идва нашата аудитория. Ако искате да разберете повече по темата можете да прочетете нашата "Политика на поверителност", както и "Политика за съхранение на личните данни", съобразно регламента за GDPR, който е в сила от 23 май 2018г.

Избирайки "Приемам", вие се съгласявате да използваме вашите "бисквитки" и други трафични данни.

Приемам