Израел нанесе удар на територията на Иран, казват САЩ Снимка: © CNN Screenshot

Официален представител на САЩ е съобщил за американската телевизия CNN, че Израел е нанесъл удар на територията на Иран. Това става след информация, че в близост до иранския град Исфахан - на 340 км от столицата Техеран, са чути експлозии. Иранската противовъздушна отбрана е била активирана в няколко области, съобщават световните медии, които цитират информацията на CNN за вероятна атака.

Израелските военни власти казват, че "в момента нямат коментар" по темата.

Според съобщения на иранската полуофициална информационна служба FARS в близост до военна база край Исфахан, където са разположени изтребители, са били чути множество експлозии.

Все още не ясно каква е била целта на ударите, но според източници на CNN не става дума за ядрени обекти. Според FARS възможна цел би могъл да е военен радар в района.

Според ирански медии няма нанесени сериозни щети след експлозиите, които са били чути край град Исфахан, в централен Иран. Иранските власти твърдят, че са свалили няколко дрона в района, но отричат да е имало ракетна атака.

"Неуспешна атака само с няколко малки дрона не би била определна като удар никъде в света," написа в X говорителят на иранската космическа агенция Х Хосеин Далириан.

Съобщава се, че след експлозиите са били спрени полетите над няколко града в Иран, сред които и столицата.

Това се случва часове след като иранският външен министър Хосейн Амир-Абдолахиан заяви пред CNN, че ако Израел предприеме по-нататъшни военни действия срещу Иран, отговорът на Техеран ще бъде "незабавен и на максимално ниво".

Опасенията са, че се върви към ескалация на военен конфликт в Близкия изток, след като в края на миналата седмица Иран изстреля 300 дрона и ракети по територията на Израел. Нападението беше в отговор на предполагаем израелски удар по комплекса на посолството на Иран в Сирия по-рано този месец, където загинаха високопоставени ирански командири.

Противовъздушната отбрана на Израел тогава неутрализира атаката, но Тел Авив предупреди, че ще намери как да отговори. САЩ настояха правителството на Бенямин Нетаняху да не отвръща с военни средства.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

След пауза от няколко месеца в ИСУЛ отново се правят костно-мозъчни трансплантации на деца

5-годишно дете е било оперирано и вече е изписано от болницата

13:17 - 02.05.2024
Важно днес

"Хамас" не хареса предложението за прекратяване на огъня, но преговорите продължават

"Хамас" е скептична към израелското предложение

10:36 - 02.05.2024
Важно днес

Десетки хиляди отново протестираха в Грузия, след като парламентът придвижи спорен закон

Недоволството около спорния закон за "чуждестранни агенти" в Грузия продължава

09:40 - 02.05.2024