Номинацията на Елена Йончева от ДПС е илюстрация на пленената държава, смятат анализатори

Номинацията на Елена Йончева за евродепутат, която тя получи от ДПС, е илюстрация на пленената държава. Това коментира политологът и бивш съветник на лидерката на БСП Корнелия Нинова - Калоян Методиев, по bTV.

Навсякъде има такива спящи клетки, които се активират и използват в определени моменти и конкретният случай с Елена Йончева е илюстрация“, каза Методиев.

Той припомни, че Йончева в продължение на години се приемаше като борец срещу корупцията.

„За нейното падение не бих искал да говоря, но всички сме виждали през последните години как беше легендирана като борец с корупцията, АКФ ѝ даде документи, „Леге антимафия“ - събра ги от всички и веднага ѝ беше натиснато копчето и да започне да работи срещу Нинова и партията,“ посочи той.

„Очевидно е, че от едно и също място се кадруват ключовите играчи на предстоящите парламентарни и европейски избори. И със сигурност има координация между мозъчните тръстове на ГЕРБ, ДПС, сигурно ИТН и разни други партии,“ коментира журналистът в Антикорупционния фонд (АКФ) Бойко Станкушев.

Той припомни, че е работил с Елена Йончева като журналист и я познава отдавна.

„От гледна точка на ценностите на един човек с голям политически опит като нея, аз се чудя – тя вярва ли, че ДПС е либерална партия и мястото на ДПС е в АЛДЕ, особено с настоящия съпредседател, който е санкциониран от държави, които не са в ЕС. Тя наистина ли вярва в това,“ попита Станкушев.

По-рано Елена Йончева отново избегна отговора на въпроса как си представя битката с корупцията редом до Делян Пеевски, който е санкциониран именно за това по глобалния закон "Магнитски" на САЩ, както и от Великобритания.

"Не мога да коментирам закон, който е на трета страна," каза Йончева и отново повтори, че за нея е важно, че работи ефективно с депутатите от ДПС в АЛДЕ.

Според Методиев, Ваня Григорова е новият човек, който замества хора като Елена Йончева.

И зад нея стоят Пеевски и Борисов – първата ѝ работа е да направи сглобка с ГЕРБ в София – тя не успя да каже откъде има милиони за кампанията си. Тя има същата задача от същите хора, фирми като Йончева, чиято първа работа беше да тръгне срещу Нинова,“ коментира Калоян Методиев.

„Изглежда в средата на 2024 година е настъпил моментът, в който хора като госпожа Гиргорова и госпожа Йончева са решили, че е дошъл краят на идеологията и скачат от кораб на кораб, за да се движат,“ коментира Станкушев.

Според него има ядра, които целят да дестабилизират държавата, така че да не дойде никога момента да има ефективно действаща съдебна система, за да не им търси никой отговорност и на тях, смята Станкушев.

Делян Пеевски лично предложил номинацията на Елена Йончева (Обновена на 24 април)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кабинетът на Нетаняху реши да спре дейността на "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024