800 протестиращи се опитаха да щурмуват фабрика на Tesla в Германия Снимка: © Getty Images

Стотици протестиращи, които се противопоставят на разширяването на завода на Tesla в Грюнхайде, близо до Берлин, влязоха в сериозни сблъсъци с полицията в петък.

Напрежението ескалира, когато част от тях се опита да щурмува предприятието за производство на електромобили.

Според организаторите на протеста - групата "Disrupt Tesla", около 800 души са участвали в демонстрацията.

Всички те настояват, че разрастването на завода трябва да бъде прекратено, тъй като ще навреди на околната среда.

Фабриката в Грюнхайде беше открита през март 2022 г. Общественото недоволство обаче нарастна, когато по-късно от Tesla обявиха, че ще разширят обекта в близката гора с цел увеличаване на производствения си капацитет.

През февруари в града се проведе референдум, на който голяма част от гласувалите бяха против плановете на компанията, чийто собственик е американският милиардер Елън Мъск. Резултатите от него обаче не са правно обвързващи.

През март същото съоръжение беше затворено за една седмица, след като по подозрение за палеж беше изключено захранването му.

Друг протестен колектив, наречен "Volcano Group", пое отговорност за пожара, призовавайки за "пълното унищожаване на фабриката".

Видеозаписът от петъчната акция показва как десетки хора със сини шапки и маски идват от близката гориста местност и се опитват да щурмуват компанията, а полицаите им попречат, включително със сила. Част от демонстрантите са повредили няколко автомобила Tesla, използвайки пиротехнически средства и боя на близката площадка за съхранение на превозни средства.

Поне един протестиращ е бил задържан, предава "The Guardian".

Според говорителя на "Disrupt Tesla" Оле Бекер с акцията си искат да подчертаят и разрушаването на околната среда в страни като Аржентина или Боливия, предизвикано от добива на литий. Литият е ключов ресурс за батериите на електрическите превозни средства.

"Ние защитаваме свободата на изразяване, но сме отговорни и за обществения ред и сигурност. Това означава, че ще се намесим, когато е необходимо", заяви говорителят на полицията в Бранденбург Марио Хайнеман.


Илон Мъск се срещна с китайския премиер при изненадваща визита в Пекин

Мъск загуби дело за $56 млрд. бонус от Tesla, съдът иронизира "галактическите му амбиции"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид

Трудната задача е да се запази единството и да се направи промяната

15:25 - 16.06.2024