Белият дом предупреди, че помощта за Украйна е на изчерпване Снимка: © Getty Images

Белият дом предупреди, че финансовите и военни средства, с които САЩ подпомагат Украйна във войната ѝ срещу Русия, скоро ще бъдат изчерпани.

Бюджетният директор на Белия дом Шаланда Йънг е отправила предупреждението в писмо до републиканския председател на Камарата на представителите Майк Джонсън и други лидери на Конгреса по-рано днес, предаде Ройтерс.

„Искам да бъда ясна: без действия от страна на Конгреса, до края на годината ще изчерпим ресурсите за закупуване на повече оръжия и оборудване за Украйна, както и за предоставяне на оборудване от военните запаси на САЩ. Няма вълшебен резерв от средства, който да посрещне този момент. Нямаме пари и почти нямаме време“, казва Иънг в документа.

Републиканците контролират Камарата на представителите с крехко мнозинство, а финансирането на Украйна стана повод за политически спорове.

Според проучване на Associated Press почти половината от гражданите на САЩ смятат, че за Украйна се харчи твърде много.

Все по-голям брой републиканци не подкрепят изпращането на повече помощ и не е ясно дали и кога искането на Белия дом за допълнителна подкрепа на Киев ще бъде одобрено от Конгреса.

Още през октомври администрацията на президента Джо Байдън внесе в законодателния орган на САЩ искане за отпускане на 106 млрд. долара за финансиране на плановете за Украйна, Израел и сигурността на американските граници.

В скорошно интервю за AP украинският президент коментира предстоящите догодина президентски избори в САЩ, като каза, че "изборът на американците, си е избор на американците".

"В случая с Украйна, ако днес устойчивостта се провали поради липса на помощ и недостиг на оръжия и финансиране, това ще означава, че Русия най-вероятно ще нахлуе в страните от НАТО", каза още Зеленски.


Снимка от войната в Украйна Путин увеличава броя на войниците в руската армия. Войната в Украйна навлиза в "нов етап", смята Зеленски


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

В Деня на Европа кметът на Дупница издигна руското знаме пред общината

Кметът на БСП в Дупница не вижда "нищо лошо" руското знаме да бъде издигнато пред общината на 9 май

18:12 - 09.05.2024
Живот

Турбулентните скандали, които разтърсиха Boeing

"Самолетът ни току що се запали", написа пътник от полет със самолет Boeing. Той обаче е поредният потърпевш от подобен инцидент

18:00 - 09.05.2024
Важно днес

Хипермаркетите искат Радев да наложи вето върху регулацията за надценка на хляба

Сдружението за модерна търговия иска президентът да наложи вето върху регулацията на цената на хляба

17:40 - 09.05.2024
Важно днес

Мария Бакалова, Бойко Кръстанов и още 15 българи стават част от Европейската филмова академия

17 български професионалисти от света на киното са приети в Европейската филмова академия

15:28 - 09.05.2024
Важно днес

Ваня Григорова започна кампанията пред ПСА, Митрофанова положи цветя в Лозенец

Румен Радев поздрави участници в забраненото шествие "Безсмъртен полк"

15:14 - 09.05.2024