"Нова фаза на войната". Зеленски говори пред AП за контраофанзивата, помощта от Запада и ситуацията в Близкия изток Снимка: © Getty Images

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че войната в Русия навлиза в нов етап с настъпването на зимата, когато се очакват повече руски атаки по енергийната система на страната.

"Зимата като цяло е нова фаза на войната", каза Зеленски в интервю за Associated Press (AP/АП) след обиколка в района на Харков - втория по големина град в Украйна, в който преди началото на войната живееха над 1,4 милиона души.

Дългоочакваната контраофанзива, подкрепена от милиарди долари западна военна помощ, включително тежко въоръжение, не доведе до очакваните пробиви, признава украинският президент.

"Искахме по-бързи резултати. От тази гледна точка, за съжаление, не постигнахме желаното. И това е факт", каза той.

По думите му Украйна не е получила всички необходими оръжия от съюзниците, а ограниченията в числеността на военните ѝ сили са попречили на бързото напредване.

"Нямаме достатъчно сила, за да постигнем желаните резултати по-бързо. Но това не означава, че трябва да се откажем, че трябва да се предадем", посочи Зеленски, като добави, че „Украйна се бори за това, което е нейно“.

Настрана от контраофанзивата, Украйна успя да постигне постепенни териториални придобивки срещу по-добре въоръжен враг.

Освен това мощта на Черноморския флот на Москва е намаляла след украинските атаки, които пробиха противовъздушната отбрана и удариха щаба му в окупирания Крим, добави Зеленски.

Настъпващата зима поставя нови предизвикателства пред украинските военни: ниските температури излагат войниците на риск.

Подновява се и заплахата от широкомащабни руски въздушни нападения в градовете, насочени срещу енергийната инфраструктура и цивилното население. Ескалацията на такива атаки се наблюдаваше и в първата зима на започната от Русия война.

На 25 ноември 2023 г. Москва извърши най-мащабната си атака с дронове от началото на войната, като повечето от 75-те летателни апарата Shahed, произведени в Иран, бяха насочени към Киев. Почти всички от тях бяха прехванати, но това не намалява опасността.

"Ето защо една зимна война е трудна", подчерта Зеленски.

Освен за препятствата, които студеният сезон ще постави, украинският президент изрази опасението си и от войната между Израел и "Хамас" - конкуриращите се политически програми и ограничените ресурси излагат на риск потока от западна военна помощ към Киев.

"Вече виждаме последиците от изместването на вниманието на международната общност заради трагедията в Близкия изток", каза той, като добави, че "само слепите не признават това".

"Не трябва да позволяваме на хората да забравят за войната тук", категоричен е Зеленски.

Тази промяна във фокуса може да доведе до по-малко икономическа и военна помощ за Украйна. В очевиден опит да противостоят на тези опасения американски и европейски официални лица продължиха да посещават Киев след атаките на "Хамас" в Израел на 7 октомври.

"Виждате ли, вниманието е равно на помощ. Липсата на внимание означава липса на помощ. Ние се борим за всяка частица внимание", каза украинският президент и добави, че "без внимание може да има слабост в Конгреса на САЩ".

Зеленски се възползва от случая, за да припомни, че Украйна се е концентрирала върху увеличаване на вътрешното производство на оръжие.

Той призова западните съюзници, включително САЩ, да предложат изгодни заеми и договори за постигането на тази цел.

"Това е изходът", каза Зеленски и добави, че нищо не плаши Русия повече от една силна във военно отношение Украйна.

"Дайте ни тези възможности и ние ще строим. Каквито и усилия и време да са необходими, ние ще го направим и то много бързо", заяви Зеленски.

Попитан за предстоящите президентски избори в САЩ, украинският президент заяви, че "изборът на американците, си е избор на американците".

Според проучване на Associated Press почти половината от тражданите на САЩ смятат, че за Украйна се харчи твърде много.

Все по-голям брой републиканци не подкрепят изпращането на повече помощ и не е ясно дали и кога искането на Белия дом за допълнителна подкрепа на Киевще бъде одобрено от Конгреса.

"В случая с Украйна, ако днес устойчивостта се провали поради липса на помощ и недостиг на оръжия и финансиране, това ще означава, че Русия най-вероятно ще нахлуе в страните от НАТО", подчертава Зеленски и допълва, че тогава "американските деца ще трябва да се бият".

Колкото до провеждане на избори в Украйна, президентът на воюваващата страна е давал индикации, че е готов такива да се проведат през март, както изисква конституцията на страната, но в обществото не липсват и сериозни опасения, че "подобен вот е опасен и безсмислен", докато наоколо бушува война.


Снимка от фронта на войната в Украйна, Авдеевка Все повече руски воиници искат да напуснат фронта в Украйна, разкриват тайни записи


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024