Бойко Рашков е завел иск за 50 000 лв. срещу Тошко Йорданов и Станислав Балабанов Снимка: © Булевард България

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков е завел иск за 50 000 лв. срещу Тошко Йорданов и Станислав Балабанов. Повод са техни изявления, свързани с временната парламентарна комисия „за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев в тях“.

Новината съобщи самият той в интервю за изданието клуб Z.

„Те прекалиха. Прекрачиха нормалните граници и вече имам искова молба срещу тях в Софийския градски съд. Не може такива клеветнически твърдения и обидни квалификации“, казва Рашков.

Временна комисия за раследване на корупционните практики в Агенция "Митници" беше създадена след полунощ на 4 април по предложение на "Има такъв народ" и с подкрепа на ГЕРБ. "За" гласуваха и от ДПС, както и от официалната опозиция.

Решението дойде часове след акция на ДАНС и антикорупционната комисия срещу директорката на митниците Петя Банкова, която заема поста от по-малко от два месеца. Поне месец преди това политическите атаки срещу финансовия министър, в това число и заради кадрови рокади в митниците, които са под шапката на Министерството на финансите, не спираха.

В рамките на пет заседания бяха изслушани министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, бившият вътрешен министър Бойко Рашков, шефът на ДАНС Пламен Тончев, служебният министър на финансите Людмила Петкова, бившият финансов министър Асен Василев, новият шеф на Агенция "Митници" Георги Димов и служители на агенцията.

"Аз не съм се отнесъл към когото и да е по такъв грозен, неетичен и обиден начин, но те си мислят, че могат да го правят безнаказано. Айде нека сега вече съдът да каже могат или не могат, имат или нямат такова право, при положение че няма нито едно доказателство, че аз съм участвал в каквато и да е незаконна дейност. Нито един факт! И такъв не може да бъде открит, защото няма в действителността", подчертава Рашков.

По думите му в същото време са се правили опити да се скрие връзката между групата обвиняеми (Стефан и Марин Димитрови, Живко Коцев - бел. ред) с бившата министърка на туризма от ГЕРБ Николина Ангелкова.

"Тя не била се разпознала (на снимките). А цяла България я разпозна. Все едно аз да кажа, че на снимката в дома ми с моето семейство не съм аз. И затова реших, че вече не трябва да стоя и да чакам, защото много удари претърпях и тези двама народни представители излязоха извън границите на нормалното противопоставяне между отделните парламентарни групи", допълни още бившият вътрешен министър.

Бившата министърка на туризма беше разпитана по разследването около Агенция "Митници". Тя обаче нито се е разпознала на изтеклите снимки, на които е заедно с бившия главен секретар на МВР Живко Коцев, нито има спомени около този случай, съобщи в телевизионно интервю градският прокурор на София Илиана Кирилова.

Казаното обаче противоречи на първоначалната реакция на самата Ангелкова. В началото на април в сайтове като агенция ПИК изтекоха снимки, на които се вижда как жена, която много прилича на бившата министърка, е седнала в автомобил до Живко Коцев, който позира с предполагаемо скъп часовник.

Тогава Ангелкова написа в профила си във Facebook, че познава Коцев от по-малко от година, но не отрече, че именно тя е на снимките.

Бойко Рашков поясни, че исковата молба била срещу двамата - Йорданов и Балабанов, "защото се касае за почти идентични деяния".

Делото е гражданско, а не по Наказателния кодекс.

"Съдя ги за техните изявления и в комисията, и преди заседание на комисията. Те си мислеха, че аз ще стоя и ще ги оставя да си разиграват телевизионни сценарии.. Това бие не само върху нашия личен имидж и репутация, а, разбира се, и срещу репутацията на цялата страна, защото това не може да остане скрито от нашите партньори", каза още Рашков.


Ангелкова не се е разпознала на снимките с Живко Коцев, твърди градският прокурор на София

Парламентът отказа да гледа доклада за "Митници". ИТН го внася в прокуратурата

Съдът остави за постоянно в ареста Марин Димитров, задържан при акцията в Агенция "Митници"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Христо Иванов: Борисов ще направи правителство не защото го иска, а защото е принуден

"Пеевски е това, което е, главно със силата на нашите слабости"

21:07 - 15.06.2024
Важно днес

В БСП извадиха дългите ножове срещу Корнелия Нинова

Част от най-близките хора на лидерката, която подаде оставка, вече се обърнаха срещу нея

19:38 - 15.06.2024
Култура

TikTok кара младите да четат, но на английски. Европейските издатели не са доволни

Все повече читатели търсят издания в оригинал, а това е проблем за книжния пазар

18:00 - 15.06.2024
Важно днес

САЩ изпращат нова хуманитарна помощ за 1,5 млрд. долара на Украйна

Вашингтон изпраща помощи, насочени към енергийния сектор и градската сигурност в Украйна

17:40 - 15.06.2024
Важно днес

Борисов посети засегнати от градушката и им обеща помощ - но само "ако се направи правителство"

Борисов отново прехвърли отговорността за съставянето на кабинет към другите партии

15:31 - 15.06.2024
Живот

Без гаджета, срещи и секс. Новият тренд "boy sober" отказва жените от запознанства с мъже

Хиляди жени качват видеоклипове, в които описват как са "изтрезнели" от момчетата

14:51 - 15.06.2024
Важно днес

Христо Иванов полага клетва като депутат и после ще напусне парламента

От ДБ смятат, че подаването на заявление пред ЦИК за заличаване на избраните депутати противоречи на Изборния кодекс

12:41 - 15.06.2024
Важно днес

Световни лидери се събират за среща на върха в опит да изработят план за мир в Украйна

Русия не беше поканена на среща на върха в Швейцария

12:20 - 15.06.2024