Ердоган кани Мъск да построи следващия завод на Tesla в Турция Снимка: © Getty Images

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган използва времето си в Ню Йорк, за да се срещне с милиардера и главен изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск. Държавният глава е поискал от него да построи завод на Tesla в Турция, съобщава турската информационна агенция "Anadolu".

Срещата се е състояла в Турския дом - небостъргач близо до централата на ООН в Ню Йорк, където Ердоган е в момента, за да участва в 78-ата сесия на Общото събрание на ООН. На нея американският милиардер беше придружен от 2-годишния си син X. На снимки, разпространени в социалните мрежи, се вижда как Мъск държи в скута своето дете, докато разговаря с турския президент по редица бизнес въпроси.

Ердоган е информирал Мъск за "технологичните постижения на Турция, както и за визията "Цифрова Турция" и националната стратегия за изкуствен интелект".

Като припомни, че с излизането на турския електромобил Togg по пътищата на Тюркя, Tesla навлезе на турския пазар, Ердоган призова Tesla да създаде седмия си завод в Тюркя, се казва в изявлението.

"Като припомни, че с излизането на турския електромобил Togg по пътищата на Турция, Tesla навлезе на турския пазар, Ердоган призова компанията да открие седмия си завод в Турция", се казва в изявление на турската Дирекция за комуникация.

Страната отдавна е производствен център за международни компании. Следващата фабрика на Мъск за Tesla ще бъде седмата такава на компанията за електромобили.

Ердоган също така е предложил възможности за сътрудничество с другото дружество на Мъск - SpaceX. Държавният глава е отправил покана към милиардера да бъде гост на Teknofest - най-големия фестивал на авиацията, космонавтиката и технологиите в Турция, който ще се проведе между края на септември и края на октомври тази година.

Мъск отговори, че редица турски доставчици вече работят с Tesla и че страната "е сред най-важните кандидати" за неговата следваща и седма фабрика, пише Anadolu.

Бизнесменът има среща и с друг държавен лидер в понеделник - израелският премиер Бенямин Нетаняху. Очаква се разговорите им да са фокусирани върху технологиите за изкуствен интелект.

По-рано през август Tesla изрази интерес към изграждането на завод в Индия, който да произвежда електрическите автомобили. Понастоящем компанията има шест фабрики и изгражда седма в северния мексикански щат Нуево Леон, което е част от стремежа ѝ да разшири глобалния си отпечатък.

През май Мъск заяви, че автомобилният производител вероятно ще избере място за нов завод до края на тази година. Акциите на Tesla са нараснали със 123% досега през тази година, а в събота автомобилният производител заяви, че е произвел петмилионния си автомобил.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Как Си Дзинпин прилага стратегията "Разделяй и владей" в Европа

Китайският президент приключи обиколката си в Европа

10:07 - 11.05.2024
Живот

Защо малко самоограничаване може да направи всички по-щастливи

Как краткотрайното подобряване на настроението ни прави по-нещастни в дългосрочен план

09:27 - 11.05.2024
Текстове от партньори

Heineken отлагат събитието си "11 метра до Уембли"

18:55 - 10.05.2024
Важно днес

ВМРО-ДПМНЕ чака "по-разумен" нов кабинет в София, за да преговаря за отстъпки

ВМРО-ДПМНЕ продължава да е против признаването на българите като малцинство

18:30 - 10.05.2024