ЕСПЧ по делото Жаблянов: Народният съд е трибунал, който противоречи на най-базовите изисквания за справедлив процес

Съдът в Страсбург отхвърли жалбата на бившия депутат от БСП Валери Жаблянов по повод отстраняването му през 2018 г. като зам.-председател на 44 Народно събрание заради скандални декларации в защита на Народния съд.

ЕСПЧ приема, че "природата на направените изявления, в контекста на които българските власти са реагирали, и характерът на мярката, която са взели в отговор" са такива, че не дават основания на Жаблянов да се оплаква от нарушени права.

Решението, за което съобщи "Капитал", е публикувано на 27 юни от Европейския съд за правата на човека и слага край на продължила с години сага около отстраняването на Валери Жаблянов, по която имаше решение и на КС.

Произнасянето идва и на фона на сходен скандал с възхвала на Народния съд - но този път от журналиста Петър Волгин в профила му във Facebook - заради който 102-годишна жена, загубила съпруга си по време на комунистическите репресии, заведе дело срещу него.

Искът ѝ е за глоба срещу Волгин заради непозволено увреждане, като към него започнаха да се присъединяват и десетки други хора, чиито семейства са пострадали от режима.

От Народното събрание до Страсбург

Драмата около Жаблянов започва след негова декларация на 1 февруари 2018 г. - деня, в който България почита паметта на жертвите на комунизма и годишнина от издаването на смъртните присъди на Народния съд. От БСП редовно напускат пленарната зала при декларациите, осъждащи избиването и преследването на противниците на тоталитарния режим до 1989 г.. В този случай обаче Жаблянов решава да направи историческа ретроспекция, за да защити извънредния трибунал от 1945.

Десет дни по-късно БСП отново провокира възмущение с нова декларация - уж по повод протеста срещу "Луковмарш" - чийто автор се оказа отново Жаблянов. В нея от името на партията се заявяваше, че "Народният съд от 1945 г. е едно необходимо и неизбежно военновременно правосъдие".

Това стана повод и ГЕРБ да задействат процедура за отстраняването му като зам.-председател на Народното събрание за "системно нарушаване" на правомощията си. Законността му беше потвърдена и от Конституционния съд, макар и с особени мнения.

Жаблянов е подал жалба и до Европейския съд за правата на човека в Страсбург, тъй като се смята за несправедливо наказан за изявленията си. Решението на ЕСПЧ обаче също не е негова полза.

Народният съд е трибунал, който противоречи на най-базовите изисквания за справедлив процес

В мотивите му се посочва, че санкцията срещу него за защитата на Народния съд се изчерпва с отстраняването му от политически пост, на който той не се ползва със защита за пълен мандат.

"Имайки за цел да регулира достъпа до политическия процес на най-високо ниво, тази мярка е превантивна, а не наказателна по своя характер. Нещо повече, отстраняването му няма дългосрочни последствия за жалбоподателя. Ефектите от тази мярка са преди всичко символични. Въпреки че тя включва намаляване на възнаграждението, тя не може да се сравнява със загуба на стабилна работа или поминък", се казва в решението на съда.

Съдът многократно прави препратки към факта, че от 2000 г. в България има законодателство, обявяващо комунистическия режим за престъпен, както и към прозинасяне на КС, който смята Народния съд за "извънреден трибунал с решения, които не могат да се характеризират като съдебни решения".

Членове на този трибунал са били хора без правна квалификация, част от подсъдимите вече са били покойници и са съдени посмъртно.

"Независимо дали някои от хората, които са съдени и осъдени, са били наистина виновни за военни престъпления и престъпления срещу мира и човечеството, Народният съд е трибунал, който противоречи на най-базовите изисквания за справедлив процес, и се възприема в България като неразривно свързан с репресиите, извършени от комунистическия режим", се казва в решението на ЕСПЧ.

От това следва, че всяко категорично и цялостно оправдание на този съд може да се разглежда като противоречащо на основните ценности на Конвенцията за правата на човека, казват от съда.

Съответно - изказването на Жаблянов, направено от името на политическа партия, чийто предшественик носи значителна отговорност за съставянето и действието на Народния съд, не е нюансирано, а представлява категорично и пълно оправдаване на този трибунал, без да се признава, че той се създава и действа в нарушение на основни изисквания за справедлив процес и издава хиляди произволни присъди и наказания на политически опоненти. Много от тях водят до незабавни екзекуции, напомня още ЕСПЧ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024
Важно днес

Галерии и музеи са с вход свободен тази вечер в София - Вижте пълната програма

На 18 май 2024 г., събота, София се присъединява към европейския празник с нощна програма в повече от 50 музея и галерии.

09:05 - 18.05.2024
Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Текстове от партньори

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024