БСП опразни банките, Костадинов обърна гръб на минутата мълчание в памет на жертвите на комунизма

Нито един депутат от "БСП за България" - включително лидерът Корнелия Нинова - не остана в пленарната зала по време на едноминутното мълчание в памет на жертвите на комунистическия режим в България.

Въпреки че повечето депутати от "Възраждане" се включиха в символичния жест навръх 1 февруари - председателят на партията Костадин Костадинов реши да напусне залата в момента, в който процедурата беше поискана от Никола Минчев и беше разрешена от председателстващия Йордан Цонев.

"Доколкото и друг път, когато има съгласие в залата сме го правили, обявявам минута мълчание в памет на жертвите на комунизма", каза Цонев точно докато камерите на БНТ показваха гърба на Костадинов, напускащ през десния изход.

Преди това той изнесе над 10-минутна реч, в която не спомена нито дума за жертвите на комунизма - вместо това хвърли обвинения в "диктатура" срещу противниците на референдума срещу еврото, които нарече "малка софийска коалицийка". Думите му провокираха Никола Минчев да му върне жеста, като нарече "Възраждане" - "малката руска коалицийка".

Цялото ляво крило, запазено за БСП, беше опразнено демонстративно - за пореден път партията дава сигнал, че отказва да осъди зверствата на предшествениците си от БКП, наложили с преврат комунистическия режим, обявен за престъпен със закон от 2000 г.

Депутатите от БСП отсъстваха и при трите декларации на ГЕРБ, "Демократична България" и Движението за права и свободи, чиито представители Румен Христов, Людмила Илиева и Станислав Атанасов осъдиха престъпленията на комунизма.

Председателят на СДС Христов нарече екзекуциите от 1 февруари 1945 г. "началото на унищожаването на цвета на нацията, за да могат съветските окупатори и нашите комунисти да установят лесно своя режим, да избиват невинни, да отнемат имуществото им и да налагат нов ред на терор и страх".

Той обърна внимание и на насилието срещу българските турци с изселването им и принудителната смяна на майчините им имена в периода, който БКП обявява за "Възродителен процес'.

"България потъна в беззакония, насилие и масови убийства, чийто ужасяващ опит да им се придаде привидна легитимност бе т.нар. Народен съд. Само жаждата за мъст, а не правото произнасяше присъди. Той осъди българския народ на комунистическа диктатура за десетилетия напред", каза депутатът от ДБ Людмила Илиева.

"Смъртните присъди на 1 февруари 1945 г. с много предшестват Парижкия мирен договор, подписан през 1947 г. - те са изпълнени по т.нар. Московско примирие и няма никакво съмнение, че българската върхушка се престарава в това да се отърве от политическите си опоненти", каза Анастасов от ДПС, който цитира данните за принудителното изселвване на над 360 000 български мюсюлмани и подлагането на насилствена асимилация на почти 1 млн. души.

"Целта е да разобличим всеки режим, който се опитва в името на саморазправата с неудобните, да търси начини да ги отстрани - било физически, с изселване или да ги принуди да мълчат", каза Анастасов от трибуната.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Европейските лидери осъдиха нападението над словашкия премиер Роберт Фицо

Те определиха покушението като атака срещу демокрацията

18:36 - 15.05.2024
Европейски дневници

София посреща роуд шоуто на подкаста "Европеец"

17:26 - 15.05.2024
Кино и сериали

Max публикува официалния трейлър на втори сезон на "The house of dragon" (видео)

Премиерата на втори сезон ще бъде на 16 юни.

15:43 - 15.05.2024
Технологии

Koй е строителният милиардер Франк Маккорт, който иска да купи бизнеса на TikTok в САЩ?

Предприамачът иска да разбие монопола на най-големите социални мрежи

15:01 - 15.05.2024
Важно днес

КЗК проверява фирми на продуцента Нико Тупарев по жалба на съдружници

Проверката е за нелоялна конкуренция, а сигналът - от съдружниците му в "Еко Брикет"

14:08 - 15.05.2024
Важно днес

Украинските войски се изтеглят от някои части в Харков след руската офанзива

Президентът Зеленски отмени свои държавни визити в чужбина

13:50 - 15.05.2024