Финландия гони 9 руски дипломати, обвинени за разузнавачи Снимка: © Getty Images: Саули Ниинистьо, президент на Финландия

Финландия ще експулсира девет дипломати от руското посолство в Хелзинки, обвинявайки ги, че работят по разузнавателни задачи. Това съобщиха от администрацията на финландския президент във вторник.

„Действията им са в противоречие с Виенската конвенция за дипломатическите отношения“, се казва в изявление на президентската институция, като се добавя, че тя ще информира руския посланик за експулсирането.

Решението бе взето на среща между финландския президент Саули Ниинистьо и министерския комитет по външна политика и сигурност на страната.

Северните съседи Норвегия и Швеция също изгониха руски дипломати през последните месеци заради твърдения, че те всъщност са били служители на разузнаването. Москва отрече дипломатите ѝ да са участвали в неправомерни дейности, като в отговор изгони норвежки и шведски дипломати.

Финландия се присъедини към НАТО през април, с което разтревожи съседката си Русия.

Във вторник Ниинистьо и финландският министерски комитет по външна политика и сигурност осъдиха и разрушаването на язовир „Нова Каховка“ в Украйна, наричайки го хуманитарна и екологична катастрофа.

„Експлозията бележи ескалация на войната по нов начин, причинявайки широкомащабни разрушения в Украйна както за цивилното население, така и за околната среда“, добавиха те.

Украйна обвини Русия, че е взривила язовира в умишлено военно престъпление, докато Кремъл заяви, че саботажът е дело на самата Украйна.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024